MVV dupe van faillissement Veendam

Voor de tweede keer in dit seizoen gaat de ranglijst van de Jupiler League op de schop. Doordat Veendam bankroet is, zal de 119 jaar oude club uit het hoge noorden verdwijnen uit de eerste divisie. De KNVB wacht nog even met de aanpassing van de stand, omdat Veendam formeel nog acht dagen de tijd krijgt om tegen het faillissement in beroep te gaan. 'Maar het is ook niet reëel om te veronderstellen dat het vandaag nog 30 graden buiten wordt', zo sluit woordvoerder Gerard Breuker een wonder uit. MVV is door de opheffing van Veendam het meest gedupeerd. De Limburgse club moet de winst van zes punten tegen Veendam inleveren en zakt van de tweede naar de vierde plaats, op vijf punten achterstand op koploper Sparta. Ook de Rotterdammers verliezen drie punten. Helmond Sport klimt daarentegen van de vierde naar de tweede plaats, op slechts één punt van Sparta. 'Deze gang van zaken is niet gerechtvaardigd', klaagt manager Ron Elsen van MVV. 'Wij balen hier ontzettend van.' Veendam bezet op dit moment nog de tiende plaats. Het zou volgens het oorspronkelijke programma vrijdag aantreden bij AGOVV, maar dat ging eerder in het seizoen failliet. Op maandag tweede paasdag zou het FC Dordrecht ontvangen, maar De Lange Leegte blijft leeg. Veendam is de negende club, die sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 omrolt en de vierde sinds 2010. De Jupiler League telt nu nog zestien deelnemers, het minimale aantal. FC Emmen loste vandaag de grootste acute zorgen op, maar samen met Fortuna Sittard blijft het financieel kwetsbaar. In De Telegraaf van heden opperde Jelle Beukers, directeur van de CED (eerste divisie), beloftenteams toe te laten tot de tweede profafdeling van het nationale voetbal. Maar dat is op korte termijn niet haalbaar.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  Het is vreemd en onrechtvaardig dat MVV of een andere club die nog wel in de competitie blijft hun punten moet inleveren, temeer zij wel degelijk die punten verdiend hebben.
  Je zou denken dat de totnutoe verdiende punten gehandhaafd blijven, maar daarbij de opmerking dat vanaf nu Veendam natuurlijk geen punten meer kan verdienen en zo langzaamaan steeds verder zal duikelen op de lijst.

  Afgezien van deze praktische uitdaging van de puntentelling is het een teken aan de wand dat deze sport blijkbaar boven hun stand leeft en iedereen zich eens achter de oren moet krabben hoe ze weer een beetje gezond met hun sport kunnen omgaan: geweld en agressie op en rond het veld, (financieel) wanbeheer, belachelijke transferbedragen en veel te duur betaalde uitzendrechten voor een slap berekenend partijtje voetbal maken dat ik niet meer met plezier naar voetbal kijk.

  • RhodBerth

   Uw oplossing werkt niet. Sommige ploegen hebben nog niet tegen Veendam gespeeld, en anderen wel. Als ploeg A van Veendam won, heeft het 3 punten gehaald in de competitie, die ploeg B, die nog tegen Veendom moest, nooit meer kan krijgen…

   Een alternatief zou wel kunnen zijn om bv. alle wedstrijden uit de 1e seizoenshelft wel mee te laten tellen, en die van de 2e seizoenshelft tegen Veendam niet.

   Maar ook dat is niet eerlijk, omdat in de 1e seizoenshelft sommige ploegen uit en andere ploegen thuis speelden tegen Veendam.

   Dit is de eerlijkste manier, denk ik.

   (in antwoord op Ron Kersten)

Reacties niet toegestaan