Ajax vaart weer op titelkoers

Sport
zondag, 31 maart 2013 om 18:31
welingelichtekringen header 1
Het vlaggenschip Ajax vaart weer op titelkoers. De kampioen van de afgelopen twee seizoenen profiteerde zondag tegen een pover NEC (4-1) dankbaar van de uitglijders van PSV en Feyenoord eerder in het weekeinde. Ajax verdedigt de laatste 6 competitiewedstrijden een voorsprong van 3 punten op PSV en Vitesse. Feyenoord moet na de nederlaag bij sc Heerenveen (2-0) inmiddels 4 punten op de eeuwige rivaal uit de hoofdstad goedmaken. Ajax vergrootte de marge op de concurrentie op een middag dat Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita afscheid namen. Het drietal legde vorig seizoen samen met de eveneens vertrokken Theo Janssen de basis voor de 31e landstitel. Ze leverden Ajax ruim 25 miljoen euro op. Opvallend was dat de huidige koploper van de eredivisie alleen veel geld uitgaf aan Niklas Moisander, zo'n 5 miljoen euro. Niet noodlottig Trainer Frank de Boer kreeg van de nieuwe clubleiding de opdracht om de sterkhouders van de afgelopen jaren te vervangen door talenten en transfervrije spelers. Dat kostte even tijd, maar omdat geen club in de eredivisie constant goed presteert is dat Ajax vooralsnog niet noodlottig geworden. Sinds de winterstop speelt de formatie wel weer het voetbal dat trainer De Boer voor ogen heeft, al leidde dat niet altijd tot positieve resultaten. In tegenstelling tot ADO Den Haag en Roda JC recent in de ArenA vond NEC geen beloning voor een verdedigende speelwijze. Viktor Fischer opende in de 22e minuut de score. Drie minuten later passeerde Rens van Eijden zijn eigen doelman Gabor Babos. Dat gebeurde overigens na een mooi uitgevoerde aanval van de thuisclub. Nonchalance Ajax domineerde, vond steeds de vrije man, maar verprutste ook nog veel kansen. Doelman Babos kwam voor rust met de schrik vrij toen Kolbeinn Sigthorsson, Derk Boerrigter en Siem de Jong kansrijk voor hem opdoken. Na de hervatting sloop er veel nonchalance in het spel van de lijstaanvoerder. De Jong miste twee keer vrij voor keeper Babos voordat Fischer met een prachtige stiftbal voor 3-0 zorgde. Nog geen minuut later scoorde Nick van der Velden van NEC (3-1). Leuk voor Ryan Babel was dat hij zijn rentree na lang blessureleed met de laatste treffer van de wedstrijd mocht vieren.