Frans voetbal vreest belastingverhoging tot 75%

Het Franse voetbal vreest een uittocht van de goed betaalde vedetten. De Franse fiscus verhoogde dit jaar de afdracht voor de zogenoemde superrijken tot 75%. Noel le Graet, voorzitter van de Franse voetbalfederatie, veronderstelde dat de maatregel niet zou gelden voor de toppers in de Ligue 1.'Dit treft alleen ondernemingen met 5000 werknemers'. De Franse regering reageerde prompt met de nuchtere mededeling dat ook sporters wel degelijk onder deze nieuwe regeling vallen. 'De conclusie van de Franse voetbalbond berust op een misverstand. Deze heffing geldt voor alle bedrijven, dus ook voor de voetbalclubs', aldus een woordvoerder. 'Iedereen die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdient, moet 75% belasting betalen.' Alleen al bij Paris Saint-Germain lopen tal van spelers rond met miljoenen-salarissen. Zlatan Ibrahimovic staat in de boeken voor zo'n 15 miljoen euro bruto per jaar. Zeker de buitenlandse vedetten in het Franse voetbal bedingen dat de clubs de belasting afdraagt en spreken in principe netto-bedragen af. 'Ik denk niet dat dit goed is voor het Franse voetbal. Het is zeker niet goed voor de Franse clubs en de positie van de Ligue 1 in de wereld van het voetbal', aldus Nasser al-Khelaifi, voorzitter van PSG. De Franse nummer één valt onder het gezag van een groep welgestelde investeerders uit Qatar. 'Voor ons is het onmogelijk om deze hoge belastingen te gaan betalen', treurde Labrune, voorzitter van Olympique Marseille. De beroemde Franse filmster Gerard Depardieu vluchtte al naar België. Ook Bernard Arnault, topman van het mega-concern Louis Vuitton Moët, wil uitwijken naar de noorderbuur. De Franse president Francois Hollande kondigde al voor zijn aantreden aan dat hij de belasting voor superrijken zou opschroeven tot 75%.      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Persoonlijk vind ik het niet vreemd dat tegenover een dergelijk exorbitant hoog salaris, ook een exorbitant hoge belasting staat.

 2. André Somers

  Die voetballers kunnen zich toch ook gewoon via een of ander off-shore bedrijfje laten inhuren, die met diverse belastingconstructies zorgen voor een minimalisatie van de afdracht? Zo kan Ibrahimovic vast wel de rechten van het gebruik van het ‘merk’ Ibrahimovic via Nederland laten afhandelen…

 3. Einstein2

  Dit is nu iets wat ze WEL in heel europa zouden moeten doorvoeren, 75% belasting boven de 1 miljoen euro salaris.

  • dus

   dat moeten ze zeker direct doorvoeren, dan zijn alle mensen die wat kunnen binnen vijf jaar uit Europa vertrokken en blijven er alleen maar kansloze figuren over.

   (in antwoord op Einstein2)
   • Einstein2

    Jij zegt eigenlijk dat 99,5% van de mensen in Europa kansloos is, buiten de voetballers en een paar CEO’s verdient niemand meer dan een miljoen Euro per jaar.

    (in antwoord op dus)
    • dus

     de meeste innovatie heeft Frankrijk allang verlaten, nu zullen de overgebleven succesvolle zakenlui het zinkende schip verlaten.

     (in antwoord op Einstein2)
     • Einstein2

      Buiten de auto industrie, die weinig innovatief is, heeft Frankrijk nooit iets innovatiefs gehad 75% van de economie draait op diensten (banken overheid). De rest werd alleen met subsidie overeind gehouden, al sinds de jaren 70.

      (in antwoord op dus)

Reacties niet toegestaan