Gemiddelde salaris in eredivisie weer gezakt

Het gemiddelde salaris in de eredivisie is in het seizoen 2011-2012 opnieuw gedaald, nu tot 283.000 euro bruto. Een seizoen eerder was het nog 305.000 euro, en in de jaargang 2009-2010 zelfs nog 355.000 euro, het hoogtepunt in het betaalde voetbal. Voetbal International publiceerde de jaarcijfers, die afkomstig zijn van de werkgeversorganisatie FBO. In totaal 12 van de 18 clubs bezuinigden op de post met salarissen. Het sterkst gebeurde dat bij Willem II (-28%), NAC (-21%), AZ (-19%) en Feyenoord (-16%). Maar ook Ajax drukte de salarissen, met 13%. Niettemin spendeert de kampioen nog het hoogste bedrag aan salarissen: 45 miljoen euro. Van de zes clubs, die de salarissen juist opkrikten, ging Vitesse met liefst 48% omhoog. De club uit Arnhem trok het totaal op van 12,2 miljoen naar 18,1 miljoen. Spelers als Wilfried Bony (foto) en Jonathan Reis verdienen zo'n 9 ton bruto. Overigens stevent Vitesse wederom af op een tekort van 25 miljoen euro. Eigenaar Merab Jordania zal dat andermaal moeten bijpassen. Ook het gepromoveerde PEC Zwolle was in de eredivisie duurder uit met de salarissen (+16%), evenals NEC (+16%), VVV (+7%), RKC (+4%) en FC Twente (+2%). De laatste club staat qua hoogte van de salarissen derde (29,5 miljoen euro), na PSV (31,2 miljoen euro), maar nog voor AZ (19 miljoen euro), Vitesse en Feyenoord (17,2 miljoen euro). Willem II heeft de laagste uitgave aan salarissen: 2,8 miljoen euro. PEC Zwolle en RKC proberen uit te komen met 2,9 miljoen aan salarissen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  Haal mijn kinderen van voetbal, bankier of kletskous bij de NPO zullen ze worden.

 2. Erwin

  Mesen denken vaan onterecht dat voetballers bakken vol geld verdienen maar zeker in de Jupiler League is het moeilijk voor hen om rond te komen. In de eredivisie kun je leuk verdienen maar een vetpot zal het vaak niet zijn.

  • Roderik Oranje

   Geen vetpot? Gemiddeld bijna drie ton, of ruim twee keer zo veel als het salaris van de minister-president of tien keer zo veel als het minimumloon? Hoe weinig kun je begrijpen van onze (inkomens)verhoudingen….

   (in antwoord op Erwin)
   • Calhoun84

    Ander account, zelfde persoon.

    Die drie ton wordt omhoog geduwd door de topverdieners bij de grote clubs (Ajax en PSV met name). Bij Willem II lagen de salarissen vorig jaar tussen de 80.000 en 130.000 Euro. Leuk verdienen hoor met je hobby, maar je kunt het werk ook maar een paar jaar doen.

    Van Bommel (PSV) verdiende vorig jaar meer dan 4 miljoen, Babel (Ajax) meer dan 2 miljoen en ook Engelaar, Strootman (beiden PSV) Janssen en Veltuizen (beiden Vitesse) zaten boven de miljoen. Dat duwt het gemiddelde redelijk omhoog. Spelers in de eerste divisie zitten meestal tegen het wettelijk minimumloon aan.

    (in antwoord op Roderik Oranje)

Reacties niet toegestaan