Medische toestand shorttrackster Van Ruijven verslechterd

De medische toestand van shorttrackster Lara van Ruijven is verslechterd en ze vecht volgens bondscoach Jeroen Otter voor haar leven. Ze verkeert nog steeds in kritieke toestand en vertoont geen tekenen van herstel, meldt schaatsbond KNSB in een verklaring.

De 27-jarige Van Ruijven, wereldkampioene op de 500 meter, werd afgelopen week ernstig ziek opgenomen in een Frans ziekenhuis. De diagnose was een auto-immuunreactie, die leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen.

Vanwege die complicaties heeft Van Ruijven twee operaties ondergaan, maar die hebben niet tot verbetering van haar situatie geleid. Ze verblijft nog altijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatige coma wordt gehouden. Het is de verwachting dat de situatie voorlopig niet zal verbeteren.

Vechten voor haar leven
"Lara vecht momenteel voor haar leven", aldus Otter. "Met ongelooflijk veel doorzettingsvermogen heeft ze op het ijs de wereldtitel behaald, maar deze strijd is vele malen zwaarder. We leven allen enorm met haar mee en hopen met heel ons hart dat ze hier goed uitkomt."

De ziekenhuisopname van Van Ruijven heeft volgens de KNSB diepe indruk gemaakt op het hele team. De ploeg heeft besloten voorlopig in Font Romeu te blijven, enigszins in de buurt van hun zieke teamgenoot. Van Ruijven wordt in het ziekenhuis omringd door familieleden en haar vriend.

Intussen komen vanuit alle hoeken steunbetuigingen voor de shorttrackster binnen. De warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten, aldus de KNSB. "Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor", laat haar vader weten.