Mart Smeets blijkt niet meer volledig toerekeningsvatbaar

Toen Mart Smeets en andere Tour-adepten nog bezig waren Lance Armstrong te bewieroken was er één journlaist die stelselmatig onderzoek deed naar Armstrong en doping. Die eerste man die serieuze vraagtekens zette bij de bovenmenselijke prestaties van Armstrong was de Ierse sportjournalist David Walsh. Hij schreef er een boek over (L.A. Confidentiel) en was daarna jarenlang persona non grata in de wielerwereld.  Gisteren was Walsh te gast bij Smeets. Je zou denken: dat wordt een bewonderend interview. Waarin Smeets deemodig zijn meerdere erkent in Walsh die jaren voorsprong had in het ontdekken van de waarheid. Maar het werd iets heel anders. een half uur lang moest Walsh zich verdedigen tegen Smeets die blijf volhouden dat hij niet had mogen schrijven dat Armstrong doping gebruikte. Voornaamste argument: Armstrong ontkende dat hij doping gebruikte. Het werd een merkwaardige uitzending waarin Walsh Smeets uitlegde dat je als journalist ook dingen kan schrijven als iemand ontkent. Als je daarvoor voldoende bronnen hebt. Walsh zei dat hij drie bronnen had die bevestigde dat Armstrong volop aan de dope was. Mart bleef tegenstribbelen. Dat boek deugde niet. Voor wie een fan is van Mart Smeets is het verstandig uitzendinggemist te bekijken. En de Nos moet Smeets nu uit zijn lijden verlossen. Hij blijkt niet meer volledig toerekeningsvatbaar. Get Adobe Flash

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. BigBrabo

  Wat een irritante, zichzelf overschattende arrogante kwal is die Smeets toch ook. Een babyboomer in z’n reinste vorm; duldt geen tegenspraak en stelt zich boven alles en iedereen. Snel van de tv halen die seniele gek!

  • marianne MARTENS

   gut, gut, gut, alweer het geneuzel over een babyboomer. Kijk naar wat iemand heeft gepresteerd. Lopende “psychiatrische” ziektebeelden zijn momenteel inderdaad ruimschoots aanwezig. Bigbrabo, deze man wordt door veel mensen bewonderd om zijn kennis van basketbal e.a. sporten.Zo te zien moet u nog met uw maatschappelijk leven beginnen en vooral leren uw woede niet zo op een ander te projecteren. Tja en laten we wel wezen, wie kijkt er nu nog naar wielrennen, tennis of voetbal e.a. Ieder sport zit onder de drek van het zwarte geld of belastinggeld. Moreel volstrekt abject. Toch lekker blijven kijken, hoor. Tja, misschien zou het het beste zijn dat Mart S. iets anders gaat doen, zijn boeken schijnen erg goed te worden verkocht. U taalgebruik is van een on-invoelbaar persoon. Doe volwassen, man of is het mannen

   (in antwoord op BigBrabo)
   • Kristi

    Nou, over woede op ‘n ander projecteren gesproken: “Zo te zien moet u nog met uw maatschappelijk leven beginnen…” – kent u Bigbrabo soms persoonlijk? Ik deel zijn mening. Smeets is het prototype van de zelfgenoegzame babyboomer: geboren in 1947, grote bek, nooit de hand in eigen boezem en niet weg te branden van z’n troon. Uw hooghartige “gut, gut, gut” en “doe volwassen” doet me vermoeden dat u ook uit dat hout gesneden bent.

    (in antwoord op marianne MARTENS)
    • marianne MARTENS

     dat klopt niet mevrouw, ben geen babyboomer.Het woord seniele gek is echt wel over the “edge”. Kennelijk weet uw Bigbrabo niet wat de inhoud van deze ziekte is, pijnlijk en angstig voor degene die deze ziekte treft,ook voor de leden uit zijn omgeving. De groep mensen over wie u het heeft, heeft de welvaart,mogelijk gemaakt, helaas ook veel kinderen gebaart die geen “Neen” niet hebben leren accepteren.Nu zitten we straks of nu al met generaties jongeren opgescheept die door het lint gaan. Ben benieuwd, hoe die en de uwe later genoemd zullen worden. Misschien wel ” Rupsje nooit genoeg” of is het de “Top- generatie, we doen niets voor een ander. Kristie,het is wel zo dat er heel veel jonge mensen zijn die sprankelend, intelligent, beeldend en sociaal betrokken zijn.

     (in antwoord op Kristi)
     • Niegol

      Ach kom op zeg.
      U heeft zich gewoon laten kennen met een gut gut gut reactie die nergens op sloeg.
      Martje heeft zich 10 keer zo erg laten kennen, en dat is inderdaad een tick die we vaker bij successvolle babyboomers zien.
      Ook is het woord seniel niet ongewoon om zoiets te beschrijven, de Nederlandse manier van schelden op anderen is heel erg op ziektes gericht (of dat goed of slecht is laat ik in het midden, mijn (Spaanse) vrouw was geshockeerd toen ze mensen elkaar voor “kankerlijer” hoorde uitmaken…. Maar dat doet een groot deel van NL toch echt wel, of we dat nou leuk vinden of niet).

      Beetje hypocriete reactie hoor. Gut gut gut….

      (in antwoord op marianne MARTENS)
     • marianne MARTENS

      kennelijk weet u niets van babyboomers , u denkt in beelden en niet in nuances over generaties, elke generatie krijgt voor- en tegenslag en moet de knoei -partij van de andere generatie voor een gedeelte opknappen. het woord “succesvol” wat u bezigt, laat al zien waar uw angel zit. Uw vrouw heeft gelijk, we zijn een boertig en plat volk waar modder door de aderen stromen ( Genestet ), we zijn ongelofelijk grof in de mond geworden, het laat in ieder geval zien dat de beschaving hier flinterdun is. Ach, laten we samen bidden dat het we weer een beetje fatsoenlijk tegen elkaar blijven doen.

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      Bidden doe ik liever niet.

      Babyboomers heb ik van zo dichtbij als mogelijk meegemaakt, daar weet ik erg veel van.

      Successvol ben ik zelf ook, geen enkel probleem mee.

      en ik zei dat mijn vrouw problemen had met het gebruik van ziektes als scheldwoord, niet met grofheid. U kent blijkbaar niet veel Spanjaarden, daar vliegt vleeswaar veelvuldig door de lucht.

      Iets minder zelfgenoegzaamheid en iets meer leesvaardigheid zouden u goed doen.

      (in antwoord op marianne MARTENS)
     • marianne MARTENS

      ach, wat zit U er weer naast,toevallig lees ik heel veel Spaanse literatuur en gedichten ( Pla,Mujica Laninas, Espinosa =Stuitende burgers, Chirbes etc) .Een mooi en bijzonder land, al eeuwenlang. Spanjaarden ken ik wel toen ze hier als gastarbeider kwamen, vriendelijke, hardwerkende mannen en vrouwen.U kent babyboomers, ik ken de z.g. chique in durpen uit het Gooi. Een ‘open’ inrichting.Het is om het even wat U denkt. In zo’n medium als dit is het wel duidelijk dat het onmogelijk is tot een nuance te komen, het lijkt wel of U in een tunnelvisie zit, waardoor uw blik wel heel benauwend is. Succes ermee en ga vooral verder pieteren over die generatie. Tja ,en wat zien we van die 30- 40 -jarigen. Echt heel veel beter dan de tijd van de meelopers, nozems, babyboomers, nix, echt heel veel beter, doen ze het nu. ach, en ik heb succes gehad en heel heel hard gewerkt. Over en sluiten, maar ander ga ik een SOS teken maken, net zoals bij zeezeilen.

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      Goh, sterk antwoord. Ik vond hetgeen u eerder getypt had (en waar ik op gereageerd heb hieronder) sterker…
      Beetje jammer op deze manier.

      (in antwoord op marianne MARTENS)
  • Yogaca

   Ik ken Smeets nog uit de tijd dat we basketbalden in de Apollohal. Als hij met z’n vriendjes aan kwam lopen dan moest iedereen oprotten die op ‘zijn’ veldje aan het spelen was. “En nu oprotten jullie” want meneer Smeets (toen 26) kwam eraan: arrogantie op gympen. Ze zeggen wel eens dat mensen in hun psychologische roots maar weinig veranderen…..

   (in antwoord op BigBrabo)
 2. Bart Willems

  Als je die vervelende schrijffout er nu uithaalt: best een zinnig stukkie.

 3. Bart Willems

  “Toen Mart Smeets en andere Tour-adepten nog bezig waren Lance Armstrong te bewieroken was er één journlaist die stelselmatig onderzoek deed naar Armstrong en doping.”

 4. Saladeen

  mag u zeggen dat mart smeets niet meer volledig toerekeningsvatbaar is ? Ja dat mag u !

 5. Knelis

  Een recent voorbeeld van de plank, lees: bos, dat Smeets voor zijn kop heeft, het interview met hem in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Eerst stelt hij dat hij zich heeft voorgenomen in het vervolg “Met de handrem te gaan leven, geen domme dingen meer zeggen. Ik doe keurig netjes……”
  Twee vragen later antwoordt hij als volgt: “Hoeveel geestig bedoelde stukjes moet Youp van ‘t Hek nog over mij schrijven voordat ik doodga ? Hij heeft het recht hoor…..hij zit er alleen vreselijk naast. Eigenlijk schrijft hij over zichzelf: een oude zak die moet opzouten van de televisie.” Ik zou zeggen: NOS, laat die Smeets alsjeblieft opzouten ! Nu !
  En Youp, dien een klacht in tegen die Smeets wegens smaad.

 6. Knelis

  Eigenlijk zit die Smeets zichzelf nog steeds schoon te praten van de gigantische blunder die hij als journalist heeft begaan, door kontlikkend achter de grote epo-jongens aan te lopen, zonder ook maar een, lees: 1, kritische vraag te stellen over het dopinggebruik.
  Smeets is een heel slechte journalist, die ook nog eens niet tegen zijn verlies kan.
  Hij zou toe kunnen geven dat ie gefaald heeft en alleen maar luid juichend en klappend langs de kant heeft gestaan, zonder dat zelfs maar de vraag bij hem opkwam: kan dit allemaal wel ? Hij praat alles recht wat krom is en andersom, maar als journalist is hij geen knip voor de neus waard. Een journalist is namelijk geen dienaar van topsporters, maar hoort vragen te stellen en als het moet ook kritische vragen.

 7. Knelis twee

  Het is een klassiek geval van iemand die de top heeft bereikt maar niet beseft dat daar het uitzicht op het dal zo goed is. Op tijd afscheid nemen is beter voor je geschiedenis, eenmaal te lang gewacht is de opgelopen imago schade moeilijk te herstellen.

 8. iembam

  Ik vind dat Mart Smeets iets teveel de volle laag krijgt. Begrijp me niet verkeerd hij verdient het en “then some”, maar wie is hier nou werkelijk de grote sukkel?

  Kijk, dat Mart Smeets verliefd is op zichzelf en op een andere planeet woont, kan hij niet veel aan doen. Hij heeft een dokter nodig.

  Maar de echte idioot van de tour is natuurlijk de NOS! De eikels die heb niet ontslaan en in de ether houden. Schaam jullie. Volgens mij zitten ze Mart iets teveel te “bewieroken” op die redactie.

 9. Knelis

  Smeets lijkt op de autistische Sheldon uit de Big Bang Theory. Die blijft maar, ondanks alle commentaar, doorgaan met drie keer op de deur kloppen en Penny roepen. Smeets blijft maar roepen dan ie van niks wist als het over doping gaat en heeft niet door dat die deur voor hem eeuwig gesloten blijft.

 10. Marcel

  Kijk aan: meer dan een handvol bronnen die Smeets niet meer volledig toerekeningsvatbaar noemen. Alleen Smeets onkent nog.

 11. tinus

  Opvallend is ook dat Walsh niet meer aan tafel zat tegen het einde van de uitzending. Hij was weggelopen, lijkt het, gedurende die flut rapportage over een of andere kerel die af en toe klusjes deed voor Armstrong. Leek wel of ze die rapportage er tussen hadden geplakt om te verbloemen dat Walsh kwaad wegliep.

 12. Gerd Boudrie

  De aantrekkelijkheid van De Avondetappe van Mart S begint er nu toch wel vanaf te gaan. Er is kennelijk maar één persoon die alles weet en altijd gelijk heeft en daar als enige zelf van overtuigd is. Mart S. Voor stoppen op het hoogtepunt van een geweldige carrière is het al te laat.

 13. Diederdick

  De mannen proberen hun straatje schoon te vegen. “Burt”blijkt ook slecht geïnformeerd en bevooroordeeld en wordt ook tussendoor nog even gefileerd als de windbuil die hij klaarblijkelijk is.

  Conclusie moet zijn dat de Tourhoernalisten een onkritisch, meegaand en blind kliekje stukjesschrijvers en aan-elkaar-praters zijn die geen blijk geven van welke professionele journalistieke instelling dan ook.

  Het is ook ontluisterend als je het journaille Engels hoort spreken.
  Je zou toch verwachten dat ze zich op een nette manier verstaanbaar weten te maken maar dit is tenenkrommend. Vraag dan echte journalisten die redelijk Engels spreken en blijf op de achtergrond.

 14. Walter Frank

  Smeets zat destijds ook in het complot, hij was het stromannetje voor
  “El doctore”. Tja, dan moet je wel je vriendjes de hand boven het
  hoofd houden.

  Hoe kun je zo een idioot nog in dienst houden?

 15. Leo

  Gerrie Kneteman zei lang geleden al op een vraag over dopinggebruik:

  “Er is nog nooit iemand op een boterham met pindakaas naar Parijs gefietst”

  Plus nog een paar honderd andere signalen over dopinggebruik van andere betrokkenen. Tel hierbij op de enorme financiële belangen van zo’n tour.

  Nee, Mart…….dopinggebruik dat hadden we nu echt niet verwacht……………

  Het is duidelijk, de journalistieke ogen van Mart Smeets gaan nooit meer open.
  Misschien moeten we er van uitgaan dat ook Mart in het complot zit.

 16. Jan Leune

  De leiding van de NOS trekt zich alleen iets aan van de kijkcijfers. Ik kijk daarom niet meer naar de Avondetappe. Dat zouden meer wielrenliefhebbers moeten doen. Dan komt Smeets volgend jaar niet meer terug.

 17. Cornelis Berend

  Ik zie het nu pas… bij de Judoka die mocht uitleggen dat hij fan was kon ik er niet meer tegen. Ik ben eigenlijk niet snel verdrietig van de Nederlandse TV, maar Smeets is een HUFTER.

 18. jan van den berg

  Kijk met me mee naar de avonduitzendingen van de Vlaamse tv! Daar wordt nog echte wielerjournalistiek op niveau bedreven en daar maken de presentatoren zich ondergeschikt aan deze mooie sport in al zijn facetten!!!

  Smeets is passé, en al vele jaren!

 19. Mieke

  Mart stop met het epo gedoe. we weten het nu wel. er is nog geen avond geweest dat het er niet over ging. ik wil wielrennen. ik vind het doping gedoe iets wat wielrenners doen, als het ontdekt word vind ik mogen ze niet meer rijden, nooit meer, maakt niet uit wie, einde verhaal stop. Maar zo lang ze de dopingcontrole te slim af zijn hebben ze mazzel. Maar de renner die niet gebruikt zijn de echte toppers. Alleen de renner zelf zal dit weten. Ik hoop wel dat renners schoner worden. Ondanks dit gedoe blijf ik van de tour houden. Mieke

 20. Sergio Camacho

  Mart Smeets heeft nog nooit iets betekend voor de Nederlandse sport. In de jaren 70 heeft hij mijn studio -sport en het Nederlandse voetbal kapot geluld met zijn wel bekende Jip & Janneke-proza. Smeets is overigens de enige die weet dat ie ooit aan basketbal heeft gedaan. Zo, wat was Mart Smeets goed zeg en allemaal zonder doping he! Smeets zit tijdens de eerst volgende Olympische spelen, als IOC-lid, tussen Eurlinks ( met beide euren rechts ) en Willem-4; let op mijn woorden. Smeets aljseblieft, kop dicht en ga lekker korfballen. Mag ik dit zeggon? Ja, dit mag ik zeggon!!!

 21. Sergio Camacho

  Sorry, Willem-4 had ik niet moeten schrijven, de rest wel!

Reacties niet toegestaan