Oranje kiest voor Rio de Janeiro

Het Nederlands elftal kiest voor Rio de Janeiro als verblijfplaats voor het wereldkampioenschap van volgend jaar zomer in Brazilië. De KNVB heeft inmiddels verschillende locaties in de stad bekeken, maar geeft het spelershotel nog niet vrij.

Waar veel deelnemers zich terugtrekken naar een rustige omgeving, geeft de nationale voetbalbond opnieuw de voorkeur aan een miljoenenstad. Net als ruim 3 jaar geleden in Zuid-Afrika, waar Oranje in de metropool Johannesburg verbleef.

Daar speelde het elftal van de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk uiteindelijk het eerste en laatste duel van de mondiale eindronde. Het is goed mogelijk dat het Nederlands elftal volgend jaar geen enkel duel in Rio de Janeiro afwerkt. Het 20e wereldkampioenschap voetbalt telt maar liefst 12 speelsteden. De loting van 6 december in Costa do Sauipe bepaalt of Oranje de groepswedstrijden afwerkt in Rio de Janeiro, Brasilia, São Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Recife, Porto Alegre, Natal, Curitiba, Cuiaba of Salvador.

De KNVB maakte 2 jaar geleden al uitgebreid kennis met de stad die bekendheid geniet door de bekende stranden Copacabana en Ipanema en een kleurrijke versie van carnaval. Tijdens een oefentrip door Zuid-Amerika verbleef Oranje een kleine week in Rio de Janeiro, waar de selectie trainde bij Flamengo. Als het Nederlands elftal opnieuw voor die accommodatie kiest, dan zal het wel een nieuw speelveld laten aanleggen.

Bondscoach Louis van Gaal bezocht Rio onlangs nog tijdens de Confederations Cup. Het zou heel goed kunnen dat hij het traditionele trainingskamp voor het WK dit keer niet in het Zwitserse Lausanne belegt. De bondscoach voelt zich prima thuis in de Algarve, waar hij de trotse eigenaar is van een prachtig huis.

De bondscoach start met de voorbereiding op het WK na de laatste speeldag van de eredivisie op 3 mei. Hij roept dan de eerste spelers bijeen en ziet zijn selectie vervolgens groeien met voetballers uit de verschillende buitenlandse competities. De mondiale eindronde in het land van de vijfvoudig wereldkampioen gaat op 12 juni van start, de finale staat voor 13 juli uitgeschreven in Rio de Janeiro.