Jorrit Bergsma en zijn coach maken zich boos, ook op Sven Kramer

Jorrit Bergsma en zijn coach hebben in De Wereld Draait hun woede geuit op achtervolgingscoach Arie Koops en Sven Kramer. Ze zeggen dat er schimmig met Bergsma is omgesprongen en maken Sven Kramer een beetje verdacht. 'Als ik vooraf had geweten wat de bedoeling was, had ik er eerder uit kunnen stappen', zei Bergsma. Volgens de marathonschaatser is er de afgelopen jaren eigenlijk nooit een goede communicatie geweest rond de achtervolgingsploeg. In het najaar werd hij plotseling door bondscoach Arie Koops gevraagd om weer eens mee te doen bij een worldcup. 'Maar na het olympisch kwalificatietoernooi hoorde ik niks meer van ze. Via de media vernam ik dat ik één van de vier was die bij de Olympische Spelen geselecteerd was voor de ploegenachtervolging.' Daarna was het volgens Bergsma en zijn coach weer stil. Zelfs na de aankomst in Sotsji wist de Fries niet of hij reserve was of niet. 'Maar Jorrit heeft ook nooit gevraagd wat de bedoeling was', zegt Anema. 'Dat is zijn persoonlijkheid, hij is te goed voor anderen.' Het steekt Bergsma vooral dat hij nooit is betrokken bij een overleg. Volgens hem had Arie Koops kunnen aangeven welke plannen hij met Bergsma had. 'En als je niet met mij wilt rijden, kies dan voor een ander.' Jillert Anema maakte tenslotte Sven Kramer verdacht. 'Wanneer hij zich afmeldt voor de 1500 meter is er duidelijk iets mis met hem', zegt Anema over Kramer die na de tien kilometer vertelde dat hij last van zijn rug had. 'Maar dan kan hij toch drie ritten in twee dagen bij de achtervolging rijden, dat is wel heel frappant.'

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Heel erg sportief, om je ruzies via de media uit te vechten…

  • J Heijdeman-Polak

   Vanaf het moment dat Bergsma goud won inplaats van Sven Kramer hebben ze hem totaal genegeerd zodat hij niet optimaal kon genieten van z,n gouden medaille! Wat
   een onsportief gedrag werd daar vertoond!!!!

   (in antwoord op André Somers)
 2. Doh!

  Gelukkig zit die onzin er weer op. Het is maar schaatsen, jongens.

 3. djherman

  Als je ook al de aankomst zag in Eelde en daarna is Assen bij de huldiging dat weet je dat er iets goed mis is met het Team Addema/Jorritsma…zich liggen gewoon buiten de groep, Hij stond en liep overal als een verdwaalt schaapje rond..De vriendelijkheid is ver te zoeken van deze heren..dat was het ook al toen hij NL kampioen werd in Zuidlaren..Nee deze mensen scoren geen 10…en dan via de media..br br br

 4. marianne martens

  zoals Jinek al zei, ze houdt niet van domme mannen,wat een treurig gesprek van beide heren, alleen had die schaatser wel uit de wind gehouden behoren te worden zo’n geplukt kipje wat zich niet kan verweren. Weet niet wie dit nu mooie TV vindt?

 5. FritsB

  Toch heeft Bergsma gevoelsmatig gelijk. Voor de ploegachtervolging wordt een team samengesteld, waar hij deel van uitmaakte, waarmee hij trainde en waarmee hij wedstrijden reed. De indruk wordt nu gewekt dat Bergsma in Sochi primair als een bankzitter beschouwd werd, iemand die in noodgevallen opgeroepen kon worden maar verder niet voor vol werd aangezien. Door deze aanpak is hem een gouden medaille onthouden, en dat steekt Bergsma. Zie de aanpak bij de vrouwen. En wat naar zijn idee kennelijk meespeelt is dat het hem niet in dank is afgenomen dat hij de ster van de ploeg nu al een paar keer heeft verslagen, ondanks dat hij “maar” een marathonschaatser is. Bergsma is geen vlotte jongen, dat scheelt ook; wel iemand van wie je in goed vertrouwen een 2ehands auto kunt kopen.

 6. Gj Huisman

  Deze zaak stinkt, en het is verbazingwekkend dat de journalistiek zich hier niet massaal op stort. Veel te druk met meelopen in de polonaise zeker…
  Koops kan nog steeds niet uitleggen waarom hij bij de dames wél rouleerde in de bezetting, en bij de heren niet. Zelfs niet tegen de uitermate zwakke Fransen; zelfs niet om Kramer met z’n rugblessure te sparen.
  Ook kan Koops niet hard maken dat hij de zaken vooraf duidelijk aan Bergsma heeft voorgesteld: “ik ben van plan om steeds met dezelfde drie rijders te starten, dus de reserve-rol is gewoon een papieren positie zonder medaillekansen. Ga je akkoord of niet?” Als je met een team werkt, dan pak je ook de prijzen als team. Inclusief de bankzitters, die moet je dus ook betrekken in het teamproces.
  Zéér terecht dat Bergsma zich dus terugtrok, al was het moment waarop ongelukkig. Hier is een vies spelletje gespeeld door Koops en/of de andere TP-leden, en het zou de journalistiek sieren om wat dat betreft de onderste steen boven proberen te krijgen. Ook gezien het feit dat buitenstaanders als Mark Tuitert opeens hun mening klaar hadden en via Twitter de wereld ingooiden, daarmee de persoon Bergsma beschadigend.

  • Trijn tenberge

   ben het hier helemaal mee eens , Jorrit is veel te lief , maar goed dat jellert zo voor hem opkomt, ik vind het heel triest, dat het zo gegaan is niks dan lof voor Jorrit…

   (in antwoord op Gj Huisman)
 7. Paulien

  Mee eens GJ Huisman, dit zaakje stinkt.
  Sven Kramer kan niet verkroppen dat Bergsma een gouden medaille haalt op de tien kilometer. De medaille die hij had moeten krijgen.
  Hij neemt wraak door de coach te manipuleren, zodat die Bergsma niet meeneemt in de ploegachtervolging.
  Sven slaagt in zijn opzet: hij is de enige man met twee gouden medailles. een onverwacht fijne bijkomstigheid voor Sven is dat Bergsma dit spelletje openlijk niet mee wil spelen en zich terugtrekt uit de ploeg.
  De wereld valt onterecht over Bergsma heen, en Sven is de lachende derde. Sven is een opportunist en gevaarlijk manipulatief.

 8. Boukje

  Wat een sneue toestand maken die twee ervan zeg , slachtofferrol en moddergooien bah . Mogen zich best eens afvragen wat hun eigen verantwoordelijkheid hierin is en communicatie is geen eenrichtingsverkeer als iets je niet duidelijk is kun je ook duidelijkheid vragen.

 9. CeeDee

  Meneer Bergsma heeft zich volgens eigen zeggen vooral geconcentreerd op de 5 en de 10 km, en hield zich niet bezig met de ploegenachtervolging. Een trainingskamp voor de ploegenachtervolging paste niet in zijn schema, dus hij ging niet mee…En daarna zeiken dat je niet bij de groep hoor? Da’s heel flauw…

 10. Julia J.

  Helemaal eens, het lijkt veel opgekropte frustratie vanuit het marathonkamp. Na het winnen van de 10 km. was er euforische vreugde en geen begrip voor de teleurstelling van Sven Kramer. Het was toen toch ieder voor zich? En maar klagen over te weinig aandacht. Niet meegaan op trainingskamp en afzeggen op het laatste moment. Is dat teamgeest? Had de coach ook alleen maar naar Bergsma moeten komen? Kon hij geen vragen stellen? Hoe groot kun je jezelf maken? De Polen en Koreanen stonden ook met 3 man op het podium. Het is niet zo dat Nederland alleen de reserve niet heeft laten rijden. Alleen degenen die er alles voor over hadden reden voor de winst. Goed gekozen!

 11. I_Claudius

  Per saldo zou Bergsma nu de gevierde kampioen kunnen zijn, de man die Kramer op het tweede plan zette. Maar door al zijn frustraties ( of eigenlijk: door de frustraties van z’n coach) is Bergsma loser in plaats van kampioen; een zielig figuur in plaats van held. En als het gaat om de klinkende munt: Bergsma is commercieel totaal oninteressant voor wie dan ook. Want wie zou de naam van zijn bedrijf nou willen verbinden aan zo’n gefrustreerde huilebalk. Dat doen de broertjes Mulder toch wel een stuk slimmer.
  Het duo Bergsma / Anema heeft het voor werkelijk iedereen volledig verprutst. Ongeacht of ze nou gelijk hebben, of niet. Maar daar gaat het nu niet om, of eigenlijk: bijna nooit om.

Reacties niet toegestaan