Waarom het zonde van je geld is om dure sportschoenen te kopen

Het eerste wat beginnende trimmers doen is dure schoenen kopen. Want zonder speciaal en daardoor kostbaar schoeisel loop je blessures op en kun je niet sporten. Onzin, zegt sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen, die volgende week op dit onderwerp promoveert. Gisteren bij Radio 1 en vandaag in het AD maakt hij korte metten met het idee dat aangepast schoeisel een must is voor een sporter. Volgens hem is het volkomen onbewezen dat sportschoenen nut hebben, behalve dan voor de fabrikanten. "Als je de wetenschappelijke literatuur op een rijtje zet, blijkt dat hier bedroevend weinig onderzoek naar is gedaan. Er wordt van alles geroepen, maar een goede onderbouwing ontbreekt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat steunzolen, dempers, of video-analyses een gunstig effect op het lichaam hebben." Sportschoenen helpen volgens Bredeweg ook niet om blessures te voorkomen. "95 procent van de blessures wordt  veroorzaakt door overbelasting. Bij de training willen we te snel en te veel. De buurman loopt de marathon, dus dat moeten wij ook kunnen. Om blessures te voorkomen, moet een hardloper vooral letten op de reactie van zijn lichaam, zoals pijn en stijfheid, en niet op zijn schema of de kwaliteit van zijn schoenen," zegt hij tegen het AD. Fabrikanten hebben volgens hem met uitgekookte marketing lopers wijsgemaakt dat ze dure schoenen moeten komen. Onzin. "Ik durf zelfs te stellen dat de fabrikanten de hardlopers hebben misleid. Door hen is bij veel hardlopers de angst ontstaan: als ik geen goede schoenen koop, loop ik kans op een blessure. Die boodschap heeft tot een enorm marketingsucces geleid." Wat lopers dan wel moeten dragen? Schoenen die lekker zitten

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. levensnevel

  what’s new? In een vorig leven getrained voor de marathon en er uiteindelijk 2 gelopen en voltooid (laatste sub 180) In die tijd hadden we een lokale loper die iedereen ‘naar huis’ liep. En hij liet de schoenen van de gekende merken (zoals nike, new balance, asics, saucony) gepast links liggen want hij koos altijd voor veel goedkoper no name schoeisel. Daar begreep de lopersgemeenschap in onze regio echt helemaal niets van. Leuk om 25 jaar kennis te nemen van de wetenschappelijke onderbouwing van zijn keus.

 2. catchit64

  Geweldig verhaal. Heb het op radio1 gevolgd. Als weerwoord had de redactie een verkoper van Runnersworld aan het woord gelaten die natuurlijk het tegendeel beweerde.
  Ben overduidelijk op de hand van de onderzoeker en niet op die van de geldruikende verkoper

 3. Jref

  Deze onderzoeker heeft waarschijnlijk nog nooit zelf een kilometer hardgelopen! haha

Reacties niet toegestaan