WK 2022 mogelijk toch niet in Qatar

De bewijzen stapelen zich op dat beslissers van de FIFA zijn omgekocht om te stemmen op Qatar voor de organisatie van het WK in 2022. De Sunday Times kwam gisteren met een stroom nieuwe bewijzen dat er miljoenen zijn uitgedeeld door Qatar om FIFA-bobo's gunstig te stemmen. Naar aanleiding van die nieuwe onthullingen heeft de vicepresident van de FIFA, de Noord-Ier Jim Boyce, aangegeven voorstander te zijn van een nieuwe selectieprocedure, als de aantijgingen bewezen worden.
Die bewijzen moeten worden geleverd middels het onderzoek door de Ethische Commissie van de FIFA onder leiding van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. „Als uit het rapport van Garcia blijkt dat er concreet bewijs is voor omkoping, dan heb ik er geen enkel probleem mee als er een herverkiezing plaatsvindt. Zodra er bewijs in handen komt van de FIFA, bestaat daar geen twijfel over”, verklaarde Boyce tegen de BBC. Die commissie hoeft slechts de Sunday Times aan te schaffen om over bewijzen te beschikken.
Ook KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag is voorstander van een nieuwe toewijzingsprocedure, als corruptie bewezen wordt verklaard. „Als de berichten kloppen, dan vindt de KNVB dat de FIFA de toewijzing moet heroverwegen. Maar eerst gaan we kijken wat er uit het onderzoek naar voren komt.” The Sunday Times onthulde dat de Qatarese voetbalbestuurder Mohamed bin Hammam voor 3,6 miljoen euro aan smeergeld heeft betaald aan Afrikaanse voetbalbestuurders, om steun te kopen voor het WK in de woestijn. De Engelse krant baseert zich daarbij op een grote hoeveelheid geheime documenten, waaronder e-mails en bankafschriften.
 

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Tsja, Qatar. Patserland. Kan ook niet anders dan met flappen zwaaien, hebben verder niks om te bieden. Alleen maar goed als de bezem gaat door de Fifa en het niet in dat belachelijke, bloedhete oliestaatje wordt gehouden.

 2. Meester Proper

  De Ethische Commissie van de FIFA, wat een grap.

 3. Robin

  Maar wie had dat gedacht zeg!? Voetbal zomaar ineens geassocieerd met fraude en corruptie. *Even zitten gaat van de schrik.

 4. Hannes

  Er zijn een paar plekken op aarde waar men beter niet kan gaan sporten.
  Dat is op de polen, daar is het wat koud.
  En in de woestijn van Qatar daar is het wat warm.
  En nog een handje vol met andere woestenijen, maar veel zullen het er niet meer zijn.

  Ik stel voor om het FIFA bestuur volledig te vervangen.

Reacties niet toegestaan