WK 2022 mogelijk toch niet in Qatar

Sport
maandag, 02 juni 2014 om 8:02
welingelichtekringen header 1
De bewijzen stapelen zich op dat beslissers van de FIFA zijn omgekocht om te stemmen op Qatar voor de organisatie van het WK in 2022. De Sunday Times kwam gisteren met een stroom nieuwe bewijzen dat er miljoenen zijn uitgedeeld door Qatar om FIFA-bobo's gunstig te stemmen. Naar aanleiding van die nieuwe onthullingen heeft de vicepresident van de FIFA, de Noord-Ier Jim Boyce, aangegeven voorstander te zijn van een nieuwe selectieprocedure, als de aantijgingen bewezen worden.
Die bewijzen moeten worden geleverd middels het onderzoek door de Ethische Commissie van de FIFA onder leiding van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. „Als uit het rapport van Garcia blijkt dat er concreet bewijs is voor omkoping, dan heb ik er geen enkel probleem mee als er een herverkiezing plaatsvindt. Zodra er bewijs in handen komt van de FIFA, bestaat daar geen twijfel over”, verklaarde Boyce tegen de BBC. Die commissie hoeft slechts de Sunday Times aan te schaffen om over bewijzen te beschikken.
Ook KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag is voorstander van een nieuwe toewijzingsprocedure, als corruptie bewezen wordt verklaard. „Als de berichten kloppen, dan vindt de KNVB dat de FIFA de toewijzing moet heroverwegen. Maar eerst gaan we kijken wat er uit het onderzoek naar voren komt.” The Sunday Times onthulde dat de Qatarese voetbalbestuurder Mohamed bin Hammam voor 3,6 miljoen euro aan smeergeld heeft betaald aan Afrikaanse voetbalbestuurders, om steun te kopen voor het WK in de woestijn. De Engelse krant baseert zich daarbij op een grote hoeveelheid geheime documenten, waaronder e-mails en bankafschriften.