Nederland eindigt Spelen op plek 6 in medaillespiegel

Nederland sluit de Winterspelen voor de derde keer op rij af met acht gouden medailles.

TeamNL pakte in totaal zeventien keer eremetaal: acht gouden plakken, vijf zilveren en vier bronzen. Dat betekent dat Nederland in de medaillespiegel op de zesde plek staat. Noorwegen staat bovenaan gevolgd door Duitsland, China, VS en Zweden.

Nederland besluit de Spelen met drie medailles minder dan bij de vorige Spelen van Pyeongchang. Toen waren er meer zilveren (zes) en bronzen medailles (zes) te vieren, wat het totaal op twintig bracht. In Zuid-Korea gingen de acht gouden medailles naar schaatsers Sven Kramer (5000 meter), Nuis (1000 en 1500 meter), Esmee Visser (5000 meter), Carlijn Achtereekte (3000 meter), Wüst (1500 meter), Jorien ter Mors (1000 meter) en shorttrackster Schulting (1000 meter).

De lagere score in Peking komt op rekening van de langebaanschaatsers. In Pyeongchang behaalden zij zestien medailles, nu zijn het er twaalf. De shorttrackers kwamen, net als in 2018, op vier plakken uit. Kimberley Bos zorgde dit keer met de eerste Nederlandse olympische medaille bij het skeleton voor een primeur.