Ochtendbladen: De Volkskrant maakt het wel erg bont

Lees even mee wat De Volkskrant maakt van de voetbalwedstrijd tussen de teams van Mexico en Nederand: Onder de koperen ploert van Fortaleza componeerde Oranje nieuwe lyriek in een WK met ongelooflijke dimensies. Toen vrijwel elk systeem was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest het overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van het Nederlandse voetbal: aanvallen, tot het einde toe, met flair en met passie die rechtstreeks voortvloeit uit het voetbalhart. Het AD is kalmer: Oranje leek op weg naar huis, maar toen was daar het wonder van Fortaleza, afgedwongen met heilig geloof én een vleugje geluk. In de bloedhitte richtte het Nederlands elftal zich op, met speciale dank aan invaller Klaas-Jan Huntelaar. Het voetbal was niet goed, de hartstocht van Oranje vergoedde alles. De beloning: een kwartfinale tegen Costa Rica, zaterdag in Salvador. De Telegraaf: Door het hoofd koel te houden en te blijven voetballen in de Braziliaanse snelkookpan van Fortaleza kan het Nederlands elftal de weg naar de wereldtitel vervolgen. Het was een benauwde, maar meer dan verdiende ontsnapping in de tweede ronde tegen Mexico door doelpunten van Wesley Sneijder in de 88e minuut en pinchhitter Klaas-Jan Huntelaar in de 94e minuut. Voor de derde keer boog het team van bondscoach Louis van Gaal een achterstand op dit toernooi om naar een overwinning: 2-1. Alleen West-Duitsland is dat ooit gelukt in 1970 in Mexico. En Trouw uiteraard het kalmst In tijden van de hoogste nood verschafte Oranje zich gisteren de bonus, die het behalen van de kwartfinale op het WK vooraf mocht heten - en misschien wel meer dan dat. Mexico werd in het hete Fortaleza in de slotminuten alsnog geveld (2-1) door luid bejubelde doelpunten van Sneijder en Huntelaar, de teruggevallen spelmaker en de reservespits

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  ´Onder de koperen ploert van Fortaleza componeerde Oranje nieuwe
  lyriek in een WK met ongelooflijke dimensies. Toen vrijwel elk systeem
  was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest het
  overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van
  het Nederlandse voetbal: aanvallen, tot het einde toe, met flair en met
  passie die rechtstreeks voortvloeit uit het voetbalhart.´

  Stel nu dat de PVV dezelfde tekst had gebruikt op een partijbijeenkomst:

  ´Onder de koperen ploert van links componeerde Geert nieuwe
  lyriek in een verkiezingsstrijd met ongelooflijke dimensies. Toen vrijwel elk systeem was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest van de PVV het overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van het Nederlandse volk: aanvallen, tot het einde toe, met flair en met passie die rechtstreeks voortvloeit uit het nationale volkshart.´

  Ik had de Volkskrant dàn wel eens willen horen.
  Nationalisme ,alleen als de Volkskrant het goed vind.

  • marianne martens

   fantastisch.

   (in antwoord op Paulraw)
  • Kopje thee

   Ach… Voeg de beladen woorden ‘volk’ en ‘nationale’ toe, haal Wilders of Hitler van stal en hopla, een vrolijk sentiment is weer gitzwart gekalkt. Deze truc had je ook kunnen toepassen met een (overdreven) lyrische recensie van ‘n popconcert, bijvoorbeeld.

   Weet je, vaderlandsliefde, patriottisme (jij kiest natúúrlijk voor ‘t beladen woord nationalisme) is een heel natuurlijke en universele eigenschap. Dat in het voetbal een onschuldige uitlaatklep vindt. Supporters bouwen zij aan zij een feestje in de kleuren van hun vlag. Algerijnen die scoorden en in een hoek naar Mekka baden; Brazilianen die jezusmariaendeheiligegeest aanroepen, de huilende Mexicaan in het publiek: allemaal mooie hysterie die je vast zal accepteren als hartstochtelijke folklore. Maar van de Nederlander: nee, die mag dat niet. Weg met ons. Snel, waar is die erfzonde, dat boetekleed, die biechtstoel. Laat toch man!

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    ´Laat toch man´

    Nee ,dat doe ik niet .
    Ik doel niet op de tekst ,maar door welke krant hij geplaatst wordt .
    Een zure krant die Wilders(waar ik overigens niets mee heb) en anderen ,altijd bij het minste of geringste van allerlei nationalistische praat beschuldigt ,maar zelf in het commentaar helemaal los gaat bij iets simpels als voetbal,zelfs de Telegraaf houdt zich meer in .
    Heb dus geen probleem met de tekst,iedereen mag over voetbal zeggen wat hij wil.Zelf heb ik er niets mee ,maar dat is in deze niet van belang.

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Ok, verkeerd begrepen, mijn fout. Einde was ook ‘n beetje zuchtend, heb dat maar gecorrigeerd.

     (in antwoord op Paulraw)
  • AT

   Vaderlandsliefde / trots is wat anders dan Nationalisme, dat lijkt met toch wel duidelijk?

   (in antwoord op Paulraw)

Reacties niet toegestaan