Vier misverstanden over de VAR

Afgelopen zondag was het weer raak. In de laatste minuut van de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV raakt een verdediger van PSV de bal misschien met de hand aan in het strafschopgebied. Scheidsrechter Gözübüyük vond het hands en gaf Feyenoord een strafschop. De strafschop werd benut, PSV verloor twee punten en Ajax was vrijwel zeker kampioen.

Maar de dag na de wedstrijd zei zelfs de KNVB dat het geen hands was en dat de penalty ten onrechte was gegeven. Half Nederland had het maandag over de rol van de VAR. NRC noemt 4 misverstanden over de VAR.

1 Scheidsrechters kunnen niet zelf een review aanvragen

Aan tafel bij NOS Studio Voetbal werd zondagavond gesuggereerd dat scheidsrechter Gözübüyük het strafschopmoment graag had teruggezien als hij daar de kans voor had gekregen. Mag dit dan niet? Jawel, zeggen experts. Ook als de VAR niet ingrijpt, kunnen scheidsrechters een review aanvragen. De VAR zet de beelden vervolgens klaar op het beeldscherm langs de kant.

Dit gebeurt alleen niet vaak. Scheidsrechters vragen niet snel uit zichzelf om een check. Deels omdat zij zich dan kwetsbaar opstellen, maar vooral vanwege de regels. Die schrijven voor dat de VAR alleen ingrijpt bij zogenoemde ‘ 100 procent-fouten’. Oftewel, wanneer de VAR niet ingrijpt, dan zit de scheidsrechter goed. En dus hoeft hij de beelden ook niet terug te zien.

2 De VAR bepaalt

Ook al lijkt het soms anders, sinds zijn officiële intrede in 2018 is de VAR nooit meer geweest dan adviseur. De scheidsrechter heeft het eerste en laatste woord.

3 De VAR ziet alles

Nee, de VAR ziet niet alles. De techniek kan bijvoorbeeld niet zonder fouten zeggen of een bal de zijlijn helemaal is geapsseerd. Zo kan een doelpunt worden gemaakt nadat de bal (vermoedelijk) uit was, zoals bij het tweede doelpunt van Ajax PSV (1-2).

De realiteit is dat de VAR niet over de technische hulpmiddelen beschikte om die dag honderd procent zeker te weten dat de bal uit was.

4 Buitenspeltechnologie is onfeilbaar

Nee. de techniek zegt of een speler buitenspel staat. Maar de mens zegt waar de VAR naar moet kijken. Van welke speler moet de techniek uitgaan? En welk lichaamsdeel steekt uit? Relevant is namelijk met welk lichaamsdeel een speler buitenspel staat. NRC: 'Dat onderscheid kunnen computers niet maken. Een voet, een arm? En waar loopt de schouder (wel buitenspel) over in de bovenarm (geen buitenspel)?'

Bron(nen):   NRC