Keepers doen (gemiddeld) dom bij penalties

Als 5 keer een munt wordt opgegooid en het was 4 keer kop, dan zijn veel mensen geneigd te denken dat het de 5e keer dan wel munt moet zijn. Dat is natuurlijk niet waar: een munt heeft immers geen geheugen. Iets soortgelijks doen keepers bij penalties. Wat ze moeten doen is naar een willekeurige hoek duiken. Wat ze feitelijk doen is gemiddeld vaker duiken naar de andere hoek dan waarin de vorige penalty werd geschoten, ontdekt Discover, bij het besturen van penalties bij grote toernooien. Als de schietende partij dat weet zal er gemiddeld meer worden gescoord. (Wist Van Gaal hier van?)

Bron(nen):   Discover      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Een belangrijk verschil met munten: voetballers hebben wel een geheugen. Keepers maken daardoor de hier beschreven fout maar dan maken de penaltynemers die waarschijnlijk ook. Hij/zij zal dan na 4 keer links te hebben geschoten een sterkere voorkeur voor rechts krijgen. En dan is de neiging van de keeper om dan op rechts te gokken zo gek nog niet. Dit maakt de combinatie penaltynemer+keeper toch heel iets anders dan een muntje gooien.

  2. Peter

    Slaat nergens op. Keept van Gaal ? Goh, dat wist ik niet. De kans dat een keeper een strafschop is uiterst klein. Hij kan nooit echt bij de hoeken. Daar zijn de meeste keepers te klein voor. Daarbij is het een reaktietest. 1 sekonde te laat en hij kan hangen zelfs als schiet je recht op de keeper af. Sommige keepers bewegen altijd.

Reacties niet toegestaan