Hoe creëer je ‘s werelds beste atleten?

De afgelopen 50 jaar heeft Kenia de meeste Olympische medailles gewonnen op de middellange en lange afstanden. CNN zoekt uit hoe dit kan. Dit zijn de geheimen van Kenia en in het bijzonder van de plaats Iten.


- De hoogte van 2500 meter. Trainen op hoogte verhoogt het prestatievermogen.
- Teamwork en competitie. Een coach is niet nodig volgens de Kenianen. “Alles draait om samenwerken." Honderden atleten trainen met elkaar, 6 dagen in de week. "En je moet gewoon doorrennen tot je moet overgeven".
- Het Keniaanse krachtvoer: rijk aan koolhydraten en met weinig vet. De Kenianen halen hun energie uit een soort brood dat enkel uit maïs en water bestaat. Atleten zweren erbij en laten dit krachtvoer zelfs invliegen tijdens buitenlandse wedstrijden.
- Het heeft de perfecte condities, waaronder een motiverende atmosfeer. Volgens de Keniaanse Lornah Kiplagat (die nu voor Nederland uitkomt) moet je het zelf voelen en meemaken om het te kunnen begrijpen.
- De juiste levensstijl van jonge talenten. Talent wordt op jonge leeftijd herkend. En het is onzin dat dit genetisch bepaald zou zijn. Hard trainen en de juiste ‘mindset’ is de weg naar succes. Bovendien is een carrière in de atletiek vaak ook de enige weg naar een opleiding voor Kenianen.

Bekijk hier het filmpje.

Bron(nen):   CNN