Racisme van Spaanse en Russische fans

De UEFA stelt een onderzoek in naar racistische spreekkoren tijdens de wedstrijden Italië-Spanje en Rusland-Tsjechië. In het eerste duel zou Mario Balotelli mikpunt zijn
geweest van Spaanse spot en Russische supporters zouden de gekleurde Tsjech Theodor Gebre Selassie hebben beledigd.
Zo’n 200 Spaanse fans zouden de donkere Italiaan Balotelli voortdurend met oerwoudgeluiden hebben bestookt. Ook zouden ze in gebaar een aap hebben geïmiteerd
bij acties van de later gewisselde spits van Manchester City.
De manager van Balotelli, Mino Raiola, heeft fel uitgehaald naar Michel Platini. Hij is van mening dat de voorzitter van de UEFA de problematiek van racisme tijdens Euro 2012 wegmoffelt. Hij heeft Platini gewaarschuwd dat Balotelli een volgende keer van het veld zal lopen. In dat geval zou hij met een gele kaart moeten worden bestraft. Belachelijk, zo noemt Raiola het dreigement van de Fransman.
Fotografen hebben bevestigd dat Spaanse fans zich bij herhaling hebben misdragen tegen Balotelli, die in de 56ste minuut naar de kant moest voor Di Natale. De UEFA neemt de berichten serieus, maar wil nog niet de tuchtcommissie inschakelen.
Tijdens Rusland-Tsjechië moest Theodor Gebre Selassie het ontgelden bij een klein deel van de Russische fans. De in Ethiopië geboren verdediger liet na afloop weten racistische geluiden te hebben opgevangen, maar hij wilde geen officiële aanklacht indienen bij de UEFA. De Europese voetbal-unie kan de betreffende bonden een boete opleggen voor wangedrag van hun supporters.