Nederland-Portugal: wat we kunnen verwachten

Nederland moet morgen tegen Portugal met minimaal twee doelpunten verschil winnen. Duitsland moet tegen Denemarken drie punten pakken. Dan gaat Oranje door naar de kwartfinale. Dit zijn de feiten.

- Eén keer gewonnen.
Nederland won in de geschiedenis maar één keer van Portugal. Dit gebeurde in een kwalificatiewedstrijd in 1991. Van de 10 onderlinge wedstrijden verloor Nederland 6 keer. Het werd 3 keer gelijkspel. De laatste (spraakmakende) nederlaag van Oranje was in 2006 op het WK. Nederland verloor met 1-0. Er werden vier rode kaarten uitgedeeld in dat duel. De wedstrijd wordt ook wel de Slag van Neurenberg genoemd.

- Portugal werd tijdens vijf deelnames aan een EK nog nooit in de groepsfase uitgeschakeld.

- Nederland speelt in zwarte tenues. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er meer overtredingen worden gemaakt in zwarte outfits. Dit komt niet alleen door het gedrag van een team, maar ook door de perceptie van de scheidsrechter.

- De aanhang. Oranje zal kunnen rekenen op een record aantal fans in Charkov. De wedstrijd tegen Portugal is de populairste in de groep qua vraag naar kaarten. De KNVB verwacht 8.000 tot 10.000 supporters op de tribune en de supportersclub Oranje rekent op 10.000 Nederlandse fans op het Vrijheidsplein in Charkov.

- Voor alles is een eerste keer. Nog nooit plaatste een land zich voor de volgende fase in een EK met slechts drie punten. Dit lukte alleen op een WK. In 1958 slaagde Wales hierin na drie gelijke spelen, in 1982 Italië (en werd toen wereldkampioen werd), in 1986 Bulgarije en Uruguay, in 1990 Ierland en Nederland en in 1998 Chili.

- De kansen. Volgens de  'predictor' van Castrol gaat Oranje zondag winnen. De kans dat Oranje wint is 46 procent tegenover een verlies van 28 procent.

Bron(nen):   AD  VK  VI