Blatter is nog lang niet veilig

Zowel de Amerikaanse als de Zwitserse recherche zoeken door naar misdadidigheid binnen de FIFA. Er worden mogelijk nog meer verdachten aangeklaagd in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond FIFA door Amerikaanse justitie. ,,Ik ben er vrijwel zeker van dat er een nieuwe ronde aanklachten zal komen'', zei chef Richard Weber van de Amerikaanse belastingdienst IRS, die het onderzoek leidt. Daarover schreef de krant The New York Times zaterdag.

In het onderzoek naar de FIFA hebben de Amerikanen eerder al veertien mensen aangeklaagd vanwege vermeende omkoperij en andere vormen van corruptie. ,,We zijn ervan overtuigd dat er meer mensen en organisaties strafbare feiten hebben gepleegd'', aldus Weber. Hij wilde geen namen noemen van personen waar onderzoek naar wordt gedaan.

De IRS werkt samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI in het onderzoek. Dat onderzoek naar de FIFA werd ingesteld nadat in de IRS in 2011 de belastingaangiftes van voetbalbobo Chuck Blazer onder de loep legde. De FBI was op dat moment bezig met een onderzoek naar Russische maffiosi. De twee diensten kwamen erachter dat ze uiteindelijk dezelfde personen op het spoor waren in een grote corruptiezaak.

Het was volgens Weber nooit de bedoeling om de aandacht te richten op corruptie binnen de voetbalwereld. ,,Maar het ene leidde tot het andere'', aldus Weber. ,,We waren er altijd van overtuigd dat het hier om een grote zaak ging'', zei openbaar-aanklager Loretta Lynch over het FIFA-onderzoek.

Agenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag (lokale tijd) in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in een onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld. Daarover berichtten lokale media.

Het gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. Interpol deed de invallen bij twee bedrijven voor sportmedia en -promotie die in handen zijn van de drie verdachten.

De drie verdachten hadden samen een bedrijf opgericht waarmee ze televisierechten van voetbalwedstrijden en -toernooien opkochten. Ze zouden die rechten hebben gekregen door in totaal zo'n 110 miljoen dollar aan smeergeld te betalen aan voetbalbonden in Centraal- en Zuid-Amerika.

Een rechter in de Verenigde Staten heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de verdachten, maar ze zijn nog niet opgepakt.