‘IAAF blokkeerde publicatie dopingonderzoek’

De internationale atletiekfederatie IAAF zou de publicatie van een onderzoek naar dopinggebruik onder atleten hebben tegengehouden. Volgens The Sunday Times bleek uit de studie dat ongeveer een derde van de topatleten in de wereld verboden middelen heeft gebruikt.

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Tübingen voerden in 2011 vertrouwelijke gesprekken met deelnemers aan de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea. Daaruit zou zijn gebleken dat 29 tot 34 procent van de 1800 atleten de anti-dopingsregels in de voorgaande 12 maanden had overtreden.

Het onderzoek was gefinancierd door het anti-dopingagentschap WADA, dat de IAAF een veto had gegeven over de publicatie van het rapport. In ruil daarvoor kregen de onderzoekers toestemming met de topatleten te praten.

Hoofdonderzoeker Rolf Ulrich klaagde dat het de onderzoekers is verboden ook maar te praten over de onderzoeksresultaten. ,,De IAAF blokkeert het'', stelde hij. De federatie liet aan de krant weten met de onderzoekers en het WADA te onderhandelen over publicatie van de gegevens.