Olympische Spelen: de hoogtepunten van vandaag

Sport
zaterdag, 28 juli 2012 om 23:25
welingelichtekringen header 1
De eerste officiële dag van de Olympische Spelen zit erop. Opvallend nieuws en uitslagen uit Londen kort uitgelicht: : Bron afbeelding: NOCNSF.nl, Infostrada Sports
  • China veroverde de eerste gouden medaille op de Spelen. De Chinese Yi Siling was de sterkste bij de 10 meter luchtgeweer (schieten).
  • De Albanese gewichtheffer Hysen Pulaku is als eerste atleet tijdens deze Spelen positief getest op doping: in zijn lichaam werd de anabole steroïde stanozolol teruggevonden.
  • Alle 204 deelnemende landen krijgen een deel van de olympische toorts mee naar huis nadat de vlam op zondag 12 augustus is gedoofd.
  • De openingsceremonie is massaal bekeken op televisie: naar schatting door één miljard mensen wereldwijd. In Groot-Brittannië keken 26,9 miljoen mensen (ter vergelijking: naar het huwelijk van Prins William en Kate Middleton keken 26,3 miljoen mensen). In Nederland volgden ruim 2,8 miljoen mensen de openingsceremonie.
  • Zwemmen: het dames estafetteteam won zilver op 4x100 meter vrije slag.
    Lennart Stekelenburg werd 20ste in de series van de 100 meter schoolslag en is uitgeschakeld.
  • Turnen: Epke Zonderland is als eerste geplaatst voor de finale (dinsdag over een week) op de rekstok. Hij kwam tot een hoge score van 15,966. Op het onderdeel brug wist Zonderland zich niet te plaatsen voor de finale.
  • Roeien: De Holland 8 werd derde in de series en kan zich nog plaatsen voor de finale in de herkansing van maandag. Nederland moet dan bij de eerste vier eindigen. De lichte vier-zonder en de twee-zonder plaatsten zich beiden direct voor de halve finale.
  • Wielrennen: Lars Boom eindigde als beste Nederlander op de 11e plek in de wegwedstrijd. Robert Geesink finishte als 23e.
  • Paardensport: Tim Lips staat na de eerste dag op de 16e plek in de discipline eventing. Dinsdag zullen de medailles worden verdeeld, na de onderdelen cross country (maandag) en springen (dinsdag).
  • Judo: Birgit Ente (-48 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) zijn vandaag uitgeschakeld in de tweede ronde.