Olympische Spelen: de hoogtepunten van dag 6

De zesde officiële dag van de Olympische Spelen zit erop. Opvallend nieuws en uitslagen uit Londen kort uitgelicht: Opvallend internationaal (en nationaal):
 • Het olympisch optreden van Anky van Grunsven stond vanmorgen even op losse schroeven. Haar man, bondscoach Sjef Janssen, was 's nachts ziek geworden. Pas nadat goede bekende en NOC*NSF teamarts Van den Hoogeband was gearriveerd, vertrok ze naar het Greenwich Park. 'Ik wilde niet rijden met het idee: gaat het wel goed met Sjef"?  Eind vorig jaar onderging Janssen een hypofyse-operatie. Na haar optreden kwam de ontlading en barstte ze in tranen uit.
 • De Australische roeier Joshua Booth heeft afgelopen nacht in dronken toestand een winkelruit kapotgeslagen. Hij werd opgepakt en naar het politiebureau gebracht. Daar stootte hij zijn hoofd en moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. Booth eindigde gisteren als zesde in de finale met de Australische acht.
 • Een update in het badmintonschandaal: het IOC heeft de delegatieleiders van Zuid-Korea, China en Indonesië verzocht een onderzoek in te stellen naar de rol die de coaches mogelijk hebben gespeeld bij het opzettelijk verliezen van de laatste groepswedstrijden.
 • De Internationale boksassociatie AIBA heeft een partijdige Turkmeense scheidsrechter weggestuurd van de Spelen. De scheidsrechter liet een partij in het bantamgewicht doorgaan, terwijl één van de boksers in de laatste ronde tot zes keer toe neerging. Na een succesvol protest is de uitslag van de partij teruggedraaid.
Wat de Nederlanders deden:
 • Zwemmen: Ranomi Kromowidjojo won goud op de 100 meter vrije slag. Joeri Verlinden plaatste zich voor de finale van de 100 meter vlinderslag met een Nederlands record. Sharon van Rouwendaal plaatste zich niet voor de finale van de 200 meter rugslag.
 • Judo: Henk Grol veroverde de bronzen medaille in de klasse -100 kilo. Marhinde Verkerk verloor in de strijd om het brons (-78 kilo).
 • Roeien: De vrouwenacht won het brons. De mannen lichte vier-zonder eindigde als laatste in de finale. De mannen vier-zonder dwongen een plaats in de finale (zaterdag) af. De vrouwen lichte dubbeltwee wisten zich niet te plaatsen voor de finale en zijn uitgeschakeld.
 • Turnen: Céline van Gerner eindigde op een knappe 12e plaats in de meerkampfinale: de beste Nederlandse meerkamp-prestatie ooit.
 • Baanwielrennen: Hijgenaar en Kanis zijn uitgeschakeld in de teamsprint. De vrouwen verbeterden wel het nationale record. De mannen plaatsten zich voor de eerste ronde van de ploegenachtervolging (vrijdag).
 • Beachvolleybal: De mannen Nummerdor/Schuil en beide damesduo's Keizer/Van Iersel  en Meppelink/Van Gestel zijn door naar de laatste 16.
 • Paardensport: Anky van Grunsven behaalde een goede score van 73,48 procent, deze telt mee voor zowel de landenwedstrijd als voor het individuele toernooi.
 • Hockey: De vrouwen wonnen hun derde groepsduel van China met 1-0.
 • Zeilen: Dorian van Rijsselberghe verstevigde zijn koppositie met een eerste en tweede plaats. Pieter-Jan Postma herpakte zich met twee keer een tweede  plaats. Hij staat nu vijfde overall. De gebroeders Coster startten vandaag en staan met een 10e en 5e en voorlopig op een zesde plaats in het klassement van de 470-klasse. Het matchraceteam werd opnieuw verslagen.
Medailleklassement:
Rang Land Totaal
1 China 18 11 5 34
2 Verenigde Staten 18 9 10 37
3 Zuid-Korea 7 2 5 14
4 Frankrijk 6 4 6 16
5 Groot-Brittannië 5 6 4 15
6 Duitsland 4 8 5 17
7 Italië 4 5 2 11
8 Noord-Korea 4 0 1 5
9 Rusland 3 6 8 17
10 Zuid-Afrika 3 0 0 3
10 Kazachstan 3 0 0 3
12 Japan 2 6 11 19
13 Nederland 2 1 3 6
Bron: nocnsf.nl, Infostrada Sports   Meer olympisch nieuws van vandaag: - Goud voor Kromowidjojo: 'Alsjeblieft Nederland, hier is ie dan' - NBC houdt wéér TV-kijkers voor de gek - Henk Grol: Ik wilde al naar huis gaan - Spelen beginnen pas met atletiek - Pijnlijkste blessure op de Spelen (tot nu toe) - Weer een medaille voor Nederland: roeisters pakken brons