Verstappen pakt vierde startplek Hongarije

BOEDAPEST (ANP) - Max Verstappen start zondag in de Grote Prijs van Hongarije vanaf plek vier. De achttienjarige Limburger slaagde er zaterdag in de kwalificaties niet in met zijn Red Bull poleposition te pakken. Hij was in de tweede sessie Q2 wel de snelste, maar in de derde en laatste (Q3) kon hij niet voor een nieuwe sensatie zorgen.

Zijn derde startpositie twee weken geleden in de Grote Prijs van Groot-Brittannië blijft daardoor Verstappens beste kwalificatieresultaat.

De Duitser Nico Rosberg klokte in de finale fase de snelste ronde in zijn Mercedes (1.19,965). Zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton reed de tweede tijd (1.20,108). Daniel Ricciardo, de Australische teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, zette de derde tijd neer (1.20,280) en was dus iets sneller dan de Nederlander (1.20,557).

Snelheid

Verstappen leek de juiste snelheid te hebben gevonden in zijn Red Bull op het korte en bochtige circuit Hungaroring en wilde in de laatste minuten van Q3 aanzetten voor een ultiem rondje, maar hij kon niet meer voluit rijden doordat de Spanjaard Fernando Alonso van de baan gleed in zijn McLaren en zorgde voor een voortijdig afvlaggen van de sessie. Rosberg was nog net voorbij de plek waar Alonso eraf ging en kon zijn ronde wel op volle snelheid afmaken.

De kwalificatierace op de Hungaroring verliep door regen en crashes bijzonder chaotisch. Liefst vier keer zwaaide de rode vlag in de eerste sessie (Q1), éénmaal vanwege te zware regenval en drie keer omdat een bolide van de natte baan gleed en in de vangrails crashte. In Q2 duurde het even voor Verstappen zijn ritme vond op de opgedroogde baan. Op zachte droogweerbanden klokte hij in de slotseconden van die race de beste tijd.