Wat is de beste tijd om te sporten?

Sta jij je in het zweet te werken in je lunchpauze of ga je op je gemakje na het avondeten naar de sportschool? Helaas voor de avondmensen onder ons: je sport waarschijnlijk lekkerder overdag.

Wetenschappers van Northwestern University ontdekten dat spieren beïnvloed worden door onze biologische klok. Die reguleert hoe spiercellen zich moeten aanpassen aan veranderingen in de omgeving en aan de mate van activiteit gedurende de 24 uur van een dag.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd bij muizen, wees uit dat de nachtdieren 's nachts hun spieren veel efficiënter gebruikten dan overdag. Volgens de onderzoekers zou hetzelfde mechanisme ook op mensen van toepassing zijn.

Het vermogen van spieren om het zuurstofverbruik op te voeren naar mate meer energie nodig is, varieert over de dag. "Zuurstof en de interne klok doen samen een dansje in de spiercellen om energie te produceren en het tijdstip bepaalt hoe synchroon ze dansen," legt onderzoeker dr. Joseph Bass uit. Overdag zouden onze spieren daar beter toe in staat zijn dan 's avonds en 's nachts.

Bron(nen):   Science Daily