KNVB keurt actie “Red de Kuip’ af

De KNVB steunt het plan voor een nieuwe Kuip en ziet niets in een grondige renovatie van het huidige Feyenoord-stadion. ‘Een nieuw stadion is in het belang van Feyenoord en het hele Nederlandse voetbal’, aldus Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, tegenover Voetbal International.

De KNVB keurt het initiatief ‘Red de Kuip’ af. ‘Ik heb begrip voor het feit dat de Kuip een historische en emotionele waarde heeft. Maar het zou niet goed zijn om aan een renovatie te beginnen, die vier tot vijf jaar in beslag neemt’, aldus Van Oostveen over de beweging van een aantal Rotterdammers het stadion met onder meer een derde ring uit te rusten. ‘In Rotterdam moet gewoon een nieuwe voetbaltempel komen, zodat Feyenoord aan de hand van dit stadion kan groeien. Het initiatief om de Kuip te behouden, vind ik om die reden dus geen goed idee’, zo kiest Van Oostveen volgens VI duidelijk voor nieuwbouw in Rotterdam-Zuid.

Op de locatie Varkenoord moet rond 2018 een stadion verrijzen met een capaciteit van circa 63.000 plaatsen. De KNVB heeft belang bij een dergelijke accommodatie, omdat de UEFA de organisatie van de finale in de Champions League slechts toewijst aan een arena met ruim zestigduizend plaatsen. De Amsterdam Arena kan maximaal 52.000 toeschouwers bevatten en de Kuip 51.000; onvoldoende voor zo’n prestigieuze Europese eindstrijd. Ook stadiondirecteur Jan van Marwijk van de Kuip is voorstander van de plannen voor een nieuw en ultra-modern stadion. De kosten voor de nieuwe Kuip worden geschat op 300 miljoen euro.