Roglic laat LottoNL-Jumbo juichen in Tour

Sport
door anp
woensdag, 19 juli 2017 om 17:28
roglic laat lottonl jumbo juichen in tour1500478806
De Sloveen Primoz Roglic heeft zijn ploeg LottoNL-Jumbo woensdag de ritzege bezorgd in de Tour de France. Roglic soleerde naar de winst in de zeventiende etappe, een loodzware Alpenrit met aankomst in skidomein Serre Chevalier. Nooit eerder won een Sloveen een rit in de Tour.
Voor zijn Nederlandse ploeg was het de eerste ritzege in de Tour sinds Lars Boom in 2014 een etappe won. Toen heette het team nog Belkin. De Brit Chris Froome sprintte achter de Colombiaan Rigoberto Urán naar de derde plaats en behield de gele trui. De Italiaan Fabio Aru was de verliezer van de dag. Hij gaf ruim een halve minuut toe op zijn concurrenten en zakte van de tweede naar de vierde plaats, achter de Fransman Romain Bardet en Urán.
In de vroege ontsnapping was uiteraard Michael Matthews mee, op jacht naar de punten bij de tussensprint na 47 kilometer. Het waren zo'n dertig renners onder wie Bauke Mollema die vroeg op avontuur gingen. Matthews pakte zijn punten, terwijl groenetruidrager Marcel Kittel na een val moest opgeven. Richting Col de la Croix de Fer ging Alberto Contador vanuit de groep-Froome ten aanval. Hij achterhaalde de ene na de andere vroege vluchter, maar na de Croix de Fer was er een samensmelting voorop en gingen 23 koplopers richting Col du Télégraphe. Mollema en de Colombiaan Jarlinson Pantano hielden het tempo hoog voor hun kopman Contador.
Mollema moest zijn kopman op de Galibier laten gaan. De Spanjaard kreeg onder anderen Roglic en de Belg Serge Pauwels mee, terwijl de groep-Froome het verschil niet meer boven de drie minuten liet komen. Zes kilometer onder de top ging Roglic er alleen vandoor. Met anderhalve minuut voorsprong begon hij aan de lange afdaling naar Serre Chevalier. De zege kwam niet meer in gevaar.
Donderdag volgt nog een bergrit met een aankomst op de Col d'Izoard.