Turkije wil basketballer Kanter de cel in

Basketballer Enes Kanter van de New York Knicks kan Turkije maar beter mijden. Een Turkse aanklager wil de 2,11 meter lange NBA-prof voor minstens vier jaar laten opsluiten wegens het beledigen van president Tayyip Erdogan. Het staatspersbureau Anadolu bracht dit nieuws naar buiten.

Kanter, een Turk die sinds 2011 in de Amerikaanse NBA speelt en een permanente verblijfsvergunning heeft, is volgens justitie in Turkije een aanhanger van de geestelijk leider Fethullah Gülen. Dat is de man die volgens de regering van Erdogan verantwoordelijk is voor de mislukte coup in 2016. Kanter heeft Twitter gebruikt om Erdogan te 'belasteren en bespotten', luidt de aanklacht.

Het Turkse paspoort van de basketballer is eerder dit jaar al ingetrokken en een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Justitie in Istanbul beschouwt hem al een voortvluchtige.

Hitler

Kanter werd in mei van dit jaar een tijdje vastgehouden in Roemenië, toen de autoriteiten daar vernamen dat zijn Turkse paspoort was ingetrokken. Hij wist met hulp van Amerikaanse diplomaten terug te keren naar de Verenigde Staten en noemde Erdogan nadien op een persconferentie de 'Hitler van onze eeuw'.

De 25-jarige basketballer reageerde woensdag via Twitter op de aanklacht uit Turkije. ,,Ik heb minder gezegd dan deze eerloze man verdient. Doe er nog maar vier jaar cel bij, meester'', liet hij zijn 526.000 volgers weten.