Vlaanderen in de ban van de Ronde

ANTWERPEN (ANP) - De Ronde van Vlaanderen vertrekt zondag voor het tweede jaar op rij vanuit Antwerpen. Om half 11 wordt het peloton daar weggeschoten voor de 102e editie van de koers die wielerminnend Vlaanderen iedere keer weer in vuur en vlam zet. Vorig jaar telden de organisatoren alleen al bij de start zo'n 70.000 toeschouwers.

Peter Sagan geldt als de topfavoriet, maar de Belgen schatten de kansen van 'hun' Greg Van Avermaet net zo hoog in. Ook Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke worden genoemd in het rijtje favorieten waarin ook de Nederlander Niki Terpstra een plaats heeft. De Noord-Hollander maakt deel uit van de sterke ploeg Quick-Step, net als onder anderen Gilbert en de Tsjech Zdenek Stybar.

Na 122 kilometer volgt de eerste helling, de Oude Kwaremont die in totaal drie keer wordt beklommen. De laatste keer gebeurt dat op ruim 16 kilometer voor de streep, waarna de Paterberg nog volgt en het richting finish in Oudenaarde gaat. De renners arriveren daar rond 17.00 uur.

De vrouwen zijn dan allang gefinisht voor hun versie van de Vlaamse klassieker. De Amerikaanse Coryn Riviera won vorig jaar. Wereldkampioene Chantal Blaak werd toen derde.