Zo zag de Tour er 100 jaar geleden uit

Volgend jaar vindt de 100e editie van de Tour de France plaats. Zie hier hoe de Tour er vroeger (onschuldig) uitzag. De allereerste Tour de France werd gehouden in 1903. Het initiatief kwam van Henri Desgrange, de hoofdredacteur van L'Auto, in een poging zijn krant te redden. De Tour kende slechts 6 etappes; de langste etappe was maar liefst 467 kilometer. In de eerste edities van de Tour reden de wielrenners zonder ploegen. Eten, drinken en fietsonderdelen moesten de renners zelf dragen. Eventuele reparaties aan de fiets moesten ze zelf regelen, zonder hulp van buitenaf. De Luxemburgse renner François Faber was in 1909 de eerste niet-Fransman die de Tour won. Gino Bartali wint zijn eerste Tour in 1938. Zijn tweede eindzege veroverde hij in 1948. Zijn loopbaan werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Gino Bartali - Tour de France, 100 years of the world's greatest bike race, in pictures   Bekijk hier meer foto's en achtergronden van de Tour de France door de jaren heen.

Bron(nen):   The Telegraph      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Genuine_Defector

    Ook vroeger werd er vals gespeeld, door het gebruik van alcoholhoudende cocktails, of door simpelweg de trein te nemen op verlaten stukken. Ik weet niet of dat al bij de eerste editie gebeurde, maar vals spelen in de Tour is in ieder geval niet iets van de laatste decennia. Het hoort nu eenmaal bij de Tour. Het niet gepakt worden op doping is inmiddels een sport an sich geworden. Een sport binnen de sport. En dat is voor de kijker misschien wel nog interessanter dan de Tour zelf. Want geef nu toe, wie smult er nou niet van het Armstrong-schandaal?

    Een oplossing zou kunnen zijn door gewoon alles vrij te geven. Spuit en slik maar wat je wil, maar dan wel even een contract ondertekenen dat alleen de renner zelf verantwoordelijk is voor zijn handelen. Laat ze maar hun lichamen naar de knoppen helpen met die troep. Ik lig niet wakker van de gezondheid van wielrenners.

    Overigens kijk ik zelf niet naar deze nonsens.

Reacties niet toegestaan