'De enige zonder bril heet Blind': hierom draagt Edgar Davids altijd een (oranje) bril

Sport
maandag, 26 september 2022 om 12:05
anp 455346629
Het was niet bepaald hoogstaand, maar het Nederlands elftal won met 1-0 van België. Louis van Gaal lijkt de boel aardig op de rit te hebben richting het WK in Qatar. Edgar Davids is een belangrijke schakel in het begeleidingsteam. Waarom draagt hij eigenlijk altijd een sportbril?
In 1995 kreeg Davids tijdens een oefenduel een bal vol in het gezicht, waarna in het ziekenhuis de oogziekte glaucoom werd geconstateerd. De druk in zijn getroffen oog bleek te hoog en hij onderging een operatie om de druk te verlichten. Sindsdien draagt hij ter bescherming een bril.
Als glaucoom niet wordt behandeld, ontstaat onomkeerbare schade aan de oogzenuw en kunnen mensen uiteindelijk zelfs blind worden. Geschat wordt dat twee procent van de mensen boven de veertig jaar aan de oogziekte lijden. Veel mensen weten niet dat ze een te hoge druk op de oogzenuw hebben. Oogartsen adviseren mensen die in een risicogroep vallen dan ook om hun ogen te laten esten.
In het geval van Davids lijkt het zo te zijn dat hij de sportbril draagt om zijn hoornvlies te beschermen. Hij wil koste wat kost een nieuw oogtrauma voorkomen. Een bal tegen het hoofd of oog kan ervoor zorgen dat structuren in het oog wederom worden aangetast en dat de oogdruk oploopt.
Een geintje over de hoge heren op de bank bij het Nederlands elftal gaat viral op social media: 'De enige zonder bril heet Blind':