Prutser: volgens De Telegraaf ligt het allemaal aan Louis van Gaal

Sport
zaterdag, 10 december 2022 om 7:00
anp 459178910
De hele internationale sportwereld is lyrisch over de spannende wedstrijd waarin Nederland op het nippertje verloor van Argentinie. Maar zo niet De Telegraaf. De krant vond het allemaal niks en het is de schuld van Louis van Gaal. "Met de uitschakeling is de derde periode Van Gaal-Oranje in een farce geëindigd. Bondscoach en internationals hebben op dit besmette WK in Qatar zwaar gefaald. De mooie sprookjesverhalen over de geweldige teamgeest en geplante wereldkampioenzaadjes ten spijt. Oranje: anoniem gekomen, anoniem vertrokken en niemand die er wakker van ligt dat de saaiste WK-ploeg het vliegtuig naar huis heeft gepakt."
"Van Gaal indoctrineerde zijn internationals in aanloop naar het WK en daarmee kondigde de mislukking zich aan. De spelers gingen – of werden gedwongen te – geloven in de hersenspinsels van de 71-jarige bondscoach, zelfbenoemd innovator en geëvolueerd coach. Daarmee verwoestten de Oranje-klanten de geplaveide weg naar de wereldtitel. De opwarmronden waren met tegenstanders als Senegal, Ecuador, Qatar en Amerika voor geen kwartfinalist zo eenvoudig als voor Oranje. Tegelijkertijd kon sterspeler en aanvalsleider Memphis Depay in alle rust naar fitheid en topvorm toewerken. Op het moment dat er tegen Argentinië moest worden geleverd, gaf niemand thuis."
Wat er niet bijstaat, is dat de schrijver van de analyse al jaren in de clinch ligt met Louis van Gaal. En door de coach regelmatig voor gek gezet is in persconferenties.
"Het zegt veel over Van Gaal en zijn tunnelvisie en over de willoze internationals. De leiders van Oranje – Virgil van Dijk, Memphis Depay en Frenkie de Jong – zijn pseudo-persoonlijkheden. Ze hebben zich laten overvleugelen toen Van Gaal zijn doctrine oplegde en daarmee de spelers hun vrijheid en kwaliteiten ontnam."
De uitsmijter: "’Wie de bal niet heeft of wil, kan niet winnen’, zou Johan Cruijff hebben gezegd. De uitschakeling kwam daarom niet onverwacht en was terecht. Oranje liet niets achter op het wereldtoneel. Iets ergers valt niet te bedenken voor voetballand Nederland."
Bron(nen): De Telegraaf