Rel in dartswereld: Vrouwen weigeren om met transvrouw te spelen en stappen uit Nederlands team

Sport
maandag, 25 maart 2024 om 7:43
bijgewerkt om maandag, 25 maart 2024 om 8:42
transvrouw darten
Aileen de Graaf en Anca Zijlstra zijn uit de Nederlandse dartsploeg gestapt, de twee speelsters hebben dat via Facebook laten weten. Het tweetal wil niet langer in hetzelfde team spelen als de transvrouw Noa-Lynn van Leuven, vanwege het gebrek aan 'een gelijkwaardig en eerlijk speelveld'.
Zijlstra verloor zaterdag in de Women's Series van Van Leuven en maakte haar besluit daarna bekend. "Met pijn in mijn hart", schrijft de 50-jarige Zijlstra op haar Facebook-pagina. "Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam. Het is tijd om te gaan."
"Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goedkeuren of goedpraten", vervolgt ze. "Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn."
Vervolgens maakt De Graaf in de reacties duidelijk dat ze ook uit de Nederlandse ploeg stapt. "Trots op je lieverd, deze beslissing was heel moeilijk voor je. Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel in gaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt", schrijft de 33-jarige teamgenote.
"Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen. Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waarin hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen gooit of andersom. Het is of gemixt of niet."
Van Leuven deed in juli vorig jaar als eerste transgender vrouw een gooi naar de prijzen in een groot PDC-toernooi. Vorige week won ze als eerste vrouw een Challenge Tour-toernooi waar zowel mannen als vrouwen aan meededen.