Van Gaal content: We staan er goed voor

Sport
vrijdag, 22 maart 2013 om 23:12
welingelichtekringen header 1
Bondscoach Louis van Gaal beschouwde de moeizame eerste helft tegen Estland als een 'investering voor een betere periode na rust.' 'Zorgen dat Estland moe wordt om het dan in de tweede helft af te maken.' Een snelle goal van de ingevallen Rafael van der Vaart opende voor Oranje de weg naar een klare overwinning van 3-0 in de Amsterdam Arena. Mede dank zij het gelijke spel tussen Hongarije en Roemenië staat Nederland nu vijf punten voor op deze twee achtervolgers in de kwalificatie-poule voor het WK in Brazilië. 'Daar ben ik heel tevreden over. We hebben ook nog een veel beter doelsaldo', aldus de voldane Van Gaal. Volgens hem was de oorzaak van de matige en stugge eerste helft dat de buitenspelers niet voldoende 'hoog stonden', zoals hij dat noemde. Van der Vaart, al na 35 minuten ingevallen voor Sneijder, had kritiek op het veel te lage tempo voor de onderbreking. 'En de buitenspelers kwamen te vaak naar binnen.' Eén van die buitenspelers, Arjen Robben, was van mening dat het elftal voor rust te weinig lef toonde. 'We hadden in de tweede helft meer agressie naar voren.' In de pauze kreeg Robben de opdracht van de bondscoach om zo min mogelijk nog te switchen naar de rechtervleugel. 'Volgens mij ben ik niet meer op rechts verschenen.' Ruben Schaken, in de 73ste minuut in het veld gekomen, zorgde knap voor 3-0, in de lange historie van Oranje een jubileum als het 1500ste doelpunt. Van Gaal heeft niet de verwachting dat Sneijder, die vanwege liesklachten moest opgeven, tijdig hersteld zal zijn voor de wedstrijd van dinsdag tegen Roemenië. Maar de bondscoach was content met Van der Vaart als alternatief voor de positie van spelmaker. 'Met zijn snelle goal gooit hij de wedstrijd open.'