Het grootste elektrische voertuig ter wereld hoeft nooit op te laden

Het grootste probleem van de elektrische auto is nog steeds de accu. Die moet je telkens weer opladen, zodat je niet echt lange afstanden kunt afleggen. Maar er ís een elektrisch vehikel dat eindeloos doorrijdt zonder dat je hem aan de stroom hoeft te leggen: de eDumper.

De machine zelf weegt al 45.000 kilo en dan wordt hij ook nog volgeladen met rotsblokken. De Komatsu eDumper rijdt rond in een Zwitserse steengroeve en vervoert per keer 65 ton steen en rots. En toch hoeft deze gigantische wagen nooit te worden opgeladen.

Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met de route die het ding aflegt. De auto rijdt volgeladen een helling af van 13 procent. Onderwijl moet de wagen keihard remmen. Daarbij komt zoveel energie vrij dat de accu ermee kan worden opgeladen.

Normaal gesproken belandt de remwarmte gewoon in de lucht, nu wordt hij opgeslagen. Een gewone vrachtwagen zou ongeveer 50.000 liter diesel per jaar verbruiken en 130 ton koolstofdioxide uitstoten. De eDumper is dus een prachtige duurzame oplossing.