2 foto’s: wat je in 1993 nodig had en wat nu

In 1993 had je een heleboel verschillende apparaten nodig, voor de dingen die je nu doet met enkel je smartphone:   1993: Apple Newton MessagePad, 100, JVC Video Camcorder, Apple PowerBook 160, Motorola DynaTACgsm, Polaroid OneStep, Sony Sports Walkman cassette speler, pieper en horloge

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  In theorie klopt dit, maar ik kan me herinneren dat we in 1993 lang niet al deze apparaten hadden of gebruikten.

  Zelf had ik geen “mobiele” telefoon (die kreeg ik pas in 1999, GSM alleen zakelijk), pieper (1999, idem) , walkman (nooit gehad), polaroid (nooit gehad), camcorder (na 2002), Apple’s.

  In werkelijkheid had ik in 1993 een HP 700/92 terminal, vaste telefoonlijn en buro-agenda op mijn werk en een horloge , dat was het. Thuis had je dan nog een fototoestel , stereoset met cassetterecorder en TV met videorecorder (VHS VCR, allemaal niet draagbare muziekapparaten). Ook thuis had je een vaste telefoon, onderweg was je telefonisch onbereikbaar.

  Internet en alle andere mobiele zaken waren nog niet doorgedrongen en toch waren we blij.
  Zo zie je maar hoe snel dit soort ontwikkelingen zijn gegaan. De X-/Y-generatie die is opgegroeid met de nieuwe apparaten kunnen zich niet voorstellen hoe het leven was zonder auto, TV en dit soort speeltjes…

  • RhodBerth

   Goede observatie. We hadden al die mogelijkheden ‘vroeger’ niet, en nu wel. En dan ook nog ‘ns in zo’n klein apparaatje….

   De wereld ziet er over 50 jaar bizar anders uit. Ten positieve en ten negatieve.

   Een google search op alles wat er die dag is gesproken en gedaan, incl. voice en film search, gewoon omdat alle google glass (opvolgers) tegen die tijd alle spraak en beeld opvangen, en opslaan op een grote database…..

   Super gaaf en super gevaarlijk….

   (in antwoord op Ron Kersten)
 2. Rik

  En het stratenboek of landkaart in de auto, en de krant zijn ook nog overbodig geworden!

  • catchit64

   Vooral dat stratenboek is iets waar ik al lang niet meer aan heb gedacht.

   (in antwoord op Rik)
 3. Bart_van_Oerle

  En met de juiste apps en internet erbij heb je meteen ook:
  – een (licht)wekker
  – een stopwatch
  – een tijdklok
  – een schaakklok
  – een zaklamp
  – GPS (bestond dat in 1993?)
  – hele stapels boeken
  – complete encyclopedieen
  – woordenboeken
  – rekenmachine
  – agenda
  – fm radio
  – notitieblok
  ….

  • John

   n 1987 deed de eerste tekstverwerker (pc) van IBM zijn intrede op mijn werkplek. Scheelde 1 werkplek i.p.v. secretaresse + facturiste kon de secretaresse het factureren erbij doen. Mobiele telefonie had ik nog niet. Als ik van kantoor was sprak ik af dat ik tenminste 2 keer de afdeling zou bellen, deed ik meest vanuit horeca.
   In “noodgevallen” konden ze altijd de klanten op mijn routeplan op het rijtje afbellen om me te vinden.
   Autoradio met een sleetje, met cassettedeck voor een paar favoriete muziekjes aan boord. Daarin is voor mij niet veel veranderd, het cassettedeck is een cd-speler geworden
   Eerste Nokia tfn zal zo rond 1993 zijn geweest. Zakelijk foto’s maken deed ik zelden, met een gewone aparte analoge camera, doe ik nog steeds zo maar digitaal.

   Het was een veel plezieriger tijd om niet voortdurend overal bereikbaar te zijn waar ik nog wel eens naar terug verlang. Als je minder makkelijk te vinden bent treedt er vanzelf een schifting op tussen de vragen die NU belangrijk zijn en welke best kunnen wachten. En: zonder alle “onbeperkte mogelijkheden” van nu stond je toen veel minder vaak in de file. Met al onze techniek van vandaag op zak sta je toch nog maar steeds (veel vaker) gewoon vast en helpt je gadget je geen meter verder.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 4. Prikker

  Ik kan me niet herinneren dat ik dat in 1993 nodig had.
  Maar ik heb nu dan ook nog steeds geen Blueberry nodig.

 5. mensenmens

  Ik kan mij dit ook niet herinneren. Met dikke vingers is het snel intypen op een smartphone nog steeds erg lastig. Ook de toegang tot allerlei systemen werkt niet altijd snel en goed.
  Beetje flauwekulvergelijking. Reclamejournalistiek?
  In 1993 betaalde een gezin met 2 ouders en 2 kinderen niet minstens 100 euro per maand aan abonnements- en verbruikskosten om over de aanschaf van goede apparatuur maar niet te spreken. Dat is toch echt iets voor 2x modaal zonder schulden.
  De mobiele industrie met kartels en lobbyisten en de mobiele slaven. Heerlijk als dat ding een week uit is in de vakantie. Ik ruik weer, ik proef weer, ik kijk weer en ik praat weer met een menselijk hoofd.
  Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? Geen smartphone.

Reacties niet toegestaan