Hoe rijd je het beste met je auto door een diepe plas?

Tech, AI, auto
vrijdag, 19 juni 2020 om 9:29
hh 407149327
De afgelopen dagen zorgden stevige hoosbuien op veel plaatsen voor wateroverlast. Hier en daar kwamen auto's stil te staan, doordat ze door een te diepe plas reden. Welke waterdiepte kan je auto nog aan?
RTL Nieuws vroeg het auto-expert Erik Jan de Jong van de ANWB. Normaal gesproken zuigt de motor lucht op. Komt de motor in aanraking met te veel water dan zuigt hij water op en gaat hij kapot. De beste manier om dat te voorkomen, is natuurlijk om niet door een diepe plas te rijden. Doe je dat per ongeluk of expres toch dan is het uitkijken geblazen.
Bij een filmpje van een auto die langzaam door diep water rijdt en dan stil komt te staan, zegt De Jong: "Die boeggolf aan de voorkant. Die golf gaat zó de motorruimte in. Het water komt zelfs boven de koplampen uit. Ja, ik denk dat er water in de motor is gekomen." 
De ANWB-man legt uit: "Een verbrandingsmotor zuigt altijd lucht in, best wel veel lucht, dat is nodig voor de verbranding. Er zit een filter in, dat zit in een behuizing en die is zo gemaakt dat je er wel mee door de regen en door plassen kunt rijden. Maar op een gegeven moment is de grens bereikt. Het luchtfilter in deze BMW zit wel vrij hoog, maar hoger dan de motorkap kan-ie niet zitten."
Een nieuwe motor is een duur grapje dat minimaal duizenden euro's kost. Wat de automobilist dan had moeten doen? "In deze plas is er geen redden meer aan. Die was gewoon te diep. Je maakt zo van je auto geen boot maar een duikboot. Bij een viaduct weet je gewoon niet hoe diep het wordt. Dus als je daar water ziet staan, dan moet je eigenlijk altijd omdraaien."
Snel er door heen rijden, is ook geen optie. Daardoor ontstaat in één keer een hoge boeggolf die zo onder je motorkap stroomt. Als je het erop waagt, kun je het beste heel langzaam rijden, zodat er zo min mogelijk water opspat.
De gemiddelde auto, ook een elektrische, kan eigenlijk maar door plassen van maximaal 20 centimeter diepte rijden. "Mocht je onverhoopt in een tunnel met water staan, zet dan direct je motor uit. dan kan hij geen water meer aanzuigen. En mocht je motor uitvallen, dan zeker niet gelijk herstarten," zegt De Jong.
Deze plas is te diep, maar de bestuurder heeft geluk:
Bron(nen): RTL Nieuws