Pis Power: je mobieltje opladen met urine

Onderzoekers in Engeland hebben een methode bedacht op elektriciteit op te wekken met behulp van urine. Ze hebben een microbial fuel cell (MFC) ontwikkeld die van organisch materiaal stroom maakt. In de MFC zitten bacterien die het organisch materiaal, in dit geval urine, afbreken. Bij dat proces komen minieme hoeveelheden stroom vrij, die in de MFC worden gebundeld tot een bruikbare hoeveelheid. "Niemand had tot nu toe energie weten te winnen uit urine, dus we zijn er erg blij mee," zegt Dr Ioannis Ieropoulos, van het Bristol Robotics Laboratory. "Andere alternatieve brandstoffen, zoals wind en zon, zijn niet voortdurend beschikbaar. Urine is dat wel, dus het kan een weg zijn die iets oplevert." Voorlopig loopt het nog niet zo'n vaart. Er is een volle blaas nodig voor het versturen van één SMSje, dus bruikbaar is de techniek nog niet. Maar nu het principe blijkt te werken kan dat veranderen. De technologie lijkt veelbelovend en kan in de toekomst wellicht worden verbeterd. Zo zien de chemici een dag voor zich dat de lampen in de badkamer van stroom worden voorzien die je zelf opwekt.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Als ie het niet doet ga je gewoon over de zeik…

 2. utsjaermets

  Dus eerst stroom maken met m’n ochtendurine en dan pas ….
  Lijkt me obv urine geen haalbare techniek als inderdaad organisch materiaal de energieleverancier is. Kun je dan niet veel beter poep nemen ? Die ochtendpoep is toch niet te vreten 😉

 3. marianne martens

  net zoals veel uitvindingen, zoals nanotechnologie, grafeen en het opladen van stroom via urine is fantastisch mooi. dit soort uitvindingen is om “springerig” blij van te worden, heel mooi.

  • utsjaermets

   Marianne, hold your horse(pi)s…Ik wil je enthousiasme niet temperen maar ik ben bang dat het deze keer op een teleurstelling uit loopt. Evolutionair gezien zou het toch vreemd zijn als er nog ‘veel’ energie in onze uitwerpselen zou zitten ?

   (in antwoord op marianne martens)
 4. kletsmajoor

  Jammer dat er harde gegevens ontbreken. Hoeveel wattuur wordt er opgewekt uit 1 liter urine? Hoeveel kost 1wattuur op deze manier? Hoeveel geld en tijd zijn er nog nodig om van dit laboratoriumresultaat naar een praktisch en op grote schaal toepasbaar apparaat te komen?

  Vaak zijn dit soort berichtjes niet meer dan PR-stunts om aandacht of geld op te kloppen voor onderzoekers die bijna droog staan. Het gevaar is dat het grote publiek gaat denken dat zoiets de oplossing voor alle (energie)problemen is en dat op die goodwill toch veel geld in een ongeschikte technologie gestopt gaat worden. Een afschrikwekkend voorbeeld: windmolens.

  • utsjaermets

   Majoor, je klets niet :

   even eea nagezocht op http://www.brl.ac.uk/news/urinepower.aspx :

   “Dr Ieropoulos concludes, “We are currently bidding for funding to work alongside partners in the US and S. Africa to develop a smart toilet. Watch this space.””

   Nou, daar zitten we vast op te wachten. Haha, snappie um ?
   Ik denk dat er energie-efficientere manieren zijn om geld in te zetten. Geld verbranden in een bio-centrale bijvoorbeeld…

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan