‘Apple is in gevaar’

Het marktaandeel op de smartphone markt van Android schiet omhoog en dat van Apple schiet daarom omlaag. De invloedrijke financier en insider van de techmarkt Fred Wilson was altijd een fan van Android. Maar nu wordt hij bezorgd. "Ik ben bang dat Android oppermachtig wordt," zegt hij nu. Hij is aanhanger omdat het een open systeem is, anders dan de gesloten sekte-achtige wereld van Apple. Maar nu Google met Android 80 procent van de markt in handen heeft komt het moment naderbij dat Google oppermachtig wordt. 'Ik ben nu een fan van Apple. Ik hoop dat ze snel met een goedkope iPhone komen om iets te redden. Want geen van de twee, Google of Apple, moet oppermachtig worden. En dat dreigt nu wel." Apple zelf zegt dat er niets aan de hand is. De gebruikers van de iphone zijn veel tevredener dan de gebruikers van Andrioid. En daardoor is de merktrouw aan Apple hoog. Zolang dat zo is heeft Apple niets te vrezen, zegt het bedrijf

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  En Google/Android wordt steeds beter, innoveert meer, heeft een veel betere prijs en een veel groter aanbod.
  Apple staat al sinds de iPhone 4 stil, spant enkel rechtszaken aan en is uiteraard veel te duur, in die zin dat je voor dezelfde prijs bij de concurrent veel meer waar voor je geld krijgt. Dat geldt voor de laptops, smartphones, tablets en zelfs de stekkertjes. Apple is het nieuwe IBM. Ze kunnen hun oude reclame van stal halen ( https://www.youtube.com/watch?v=2zfqw8nhUwA ), maar het blauwe merk nu veranderen in hun eigen naam.

  Natuurlijk zijn er die-hard Fanboys die nooit van ‘hun’ Apple af zullen stappen. Dat is hun goed recht alsook hun eigen verlies. Moeten ze helemaal zelf weten. Ze weten niet wat ze missen.

  • Dead Silence

   Ondanks dat Apple het nieuwe IBM is, toch nog een persoonlijke kanttekening die het vermelden waard is in mijn optiek. IBM innoveert tenminste nog, althans uitgaande van hun 20 jaar lange lijstaanvoerder van aantal US patenten. Samsung is goede tweede (echter nummer 1 als het om mobiele zaken gaat laatste jaren). Apple is, daarentegen, nergens te bekennen.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Bart_van_Oerle

  Ach in de high tech industrie is oppermachtig zéér relatief. De reuzen komen en gaan, Microsoft bestaat nog, maar is niet meer zo oppermachtig en overheersend als in de jaren 80 en vooral 90. Zo zal het Google ook vergaan, niks om je druk over te maken.

  • Genuine_Defector

   U gaat voorbij aan het punt dat Apple een sektarisch gesloten systeem is, waar zowel Microsoft als Android open systemen zijn.

   De macht van Microsoft in de jaren ’80 en ’90 was verder surrealistisch. Dat sloeg helemaal nergens op. Blackberry (en Nokia) laat verder wel zien dat het inderdaad snel kan gaan in deze wereld. Aan de andere kant heb ik zelf het gevoel dat de boel zich nu aan het uitkristalliseren is op smartphone- en tabletgebied. Android is een blijvertje, als het op mobiele besturingssystemen aankomt. En zoals het er nu naar uitziet blijft het een grote speler. Die gaat niet zomaar meer weg. Geldt overigens ook voor Apple, maar dan in het klein en m.n. vanwege de die-hard Fanboys. Maar nogmaals, het is ook maar een gevoel. Want wat weet ik er nu vanaf.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
   • Bart_van_Oerle

    Je hebt gelijk hoor, met je punt over Apple. Dat had jij al gezegd, dus hoef ik ‘t niet nog ‘ns op te schrijven. Gesloten systemen leggen het uiteindelijk af tegen open systemen, omdat die open systemen zich veel sneller kunnen ontwikkelen. Ook zijn er voor open systemen veel meer applicaties beschikbaar waardoor het voor nieuwe gebruikers ook weer aantrekkelijker wordt om in te stappen.

    Mijn punt maak ik meer (en dat heb ik niet duidelijk gemaakt) voor overheden die ‘monopolies’ aan banden willen leggen. Dat kan op de korte termijn goed lijken, maar uiteindelijk wordt de macht toch wel weer gebroken door andere marktpartijen. Dat proces wil je niet frustreren.

    En wie maakt zich nu echt druk om de zogenaamde koppelverkoop van Internet Explorer en Media Player in Windows? Hebben we nu echt iets gewonnen door Microsoft allerlei zaken te verplichten (mogelijkheid aanbieden voor andere browser etc)? Ik denk van niet, het heeft alleen maar een hoop belastinggeld gekost.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
 3. Captain Caveman

  Apple is hoogstens een sporadische trendsetter. Het faalt om te blijven uitblinken met bestaande producten en wordt voorbij gelopen door concurrenten.
  Kapitale fout is ook om de prijzen zo belachelijk hoog te houden,zeker van de al weer verouderde modellen

 4. RHK

  Om nu te zeggen dat Apple in gevaar is lijkt me op dit moment nog wat hard uitgedrukt.

  De Apple-gelovigen blijven het wel kopen en omdat de prijzen te hoog blijven zal Apple wel voldoende binnenharken om te blijven bestaan, maar…. hun markaandeel wordt uiteindelijk zo klein dat het een niche-product dreigt te worden. Hun halsstarrige houding zou wel eens kunnen betekenen dat ze eenzelfde lot beschoren is als RIM/Blackberry: eens groot maar nu achter de concurrentie aan , kruipend.

  Overigens is het wel slordig van Apple om in hun verweer 2 dingen door elkaar te halen : een iPhone telefoon mag je niet vergelijken met een OS als Android.
  Vergelijk appels met appels, dus Android met iOS of iPhone met bijv een Samsung Galaxy S# en gooi OS en hardware niet door elkaar. Dat je bij Apple tot 1 combinatie veroordeeld bent terwijl de concurrentie tenminste keuze in hardware (en OS) bied en veelal concurrentie toelaat door het eco-systeem open te houden. Feit dat Apple eco-systeem zeer gesloten en dwingend is doet mij vermoeden dat zij bang zijn hun melkkoe te verliezen.

  Gebruikers van een iPhone zijn misschien nog wel tevreden, maar dat is
  voornamelijk marketinggeblaat waar hun eigen gelovigen ieder keer in
  trappen: ze geven hoog op over Apple-spul maar kunnen niet vergelijken
  omdat ze toestellen van de concurrent nooit geprobeerd hebben door de
  perfecte indoctrinatie van het gesloten Apple bolwerk.

Reacties niet toegestaan