Hoe fraudegevoelig is de vingerafdruk van de Iphone

De vingerafdruk waarmee de nieuwe iPhone van Apple pincodes en paswoorden hoopt af te schaffen, is mogelijk een groot beveiligingsrisico. De vingerafdruk zou in verkeerde handen kunnen vallen, vrezen onder andere de Zwitserse autoriteiten die belast zijn met de bewaking van privacy en beveiliging van persoonsgegevens. De afdruk wordt immers opgeslagen in het geheugen van het toestel en kan dus worden gekraakt. Daar waar steeds meer beveiligingssystemen - inclusief het paspoort - gebruik maken van je vingerafdruk is dat niet zonder gevaar. De vingerafdrukscanner  is geïntegreerd in de nieuwe thuisknop en zorgt er volgens Apple voor dat alleen de eigenaar of andere gebruikers wiens vingerafdruk is geauthenticeerd het toestel bijvoorbeeld kunnen unlocken of apps kunnen aanschaffen. "De helft van de smartphonegebruikers stelt geen paswoord in. Touch ID is dan een makkelijk en leuk alternatief. Je vingerafdruk heb je immers altijd bij je", zegt Apple. Maar je vingerafdruk is makkelijk te krijgen. Die laat je immers overal achter, zodat inbreken in je toestel niet onmogelijk lijkt, al zegt Apple dat de beveiliging optimaal is. Apple is niet het eerste bedrijf dat de scanners inzet. Onder andere Dell, Lenovo, Toshiba en Motorola doen voor de ontgrendeling van sommige van hun laptops al een beroep op identificatie op basis van vingerafdrukken.    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Ik zei het al eerder:

  Vingerafdruk sensor; “mede mogelijk gemaakt door de NSA”
  Wel erg handig, zo kan bij gebruik de beller geidentificeerd worden, dmv positiebepaling zijn/haar locatie vastgesteld worden en is het alleen nog een kwestie van een drone sturen…

 2. André Somers

  Hoeveel afdrukken staan er al op het toestel? Aan de achterkant waar je hem vastpakt, en op het scherm? Die kan je ook zo liften als je wil.

  Beetje een storm in een glas water lijkt me.

  • Captain Caveman

   Mijn huis staat ook vol met mijn afdrukken, maar dat is het punt niet.
   Die vingerafdrukken opgeslagen als bestand in je telefoon kunnen van afstand van je telefoon gehaald worden

   (in antwoord op André Somers)
   • bierneus

    ja. dat kan. Net als van een glas dat je op een terras laat staan….en dan hebben ‘ze’ je vingerafdruk. Veel plezier ermee.

    (in antwoord op Captain Caveman)
    • Captain Caveman

     ik zie dat je er goed over nagedacht hebt.
     petje af hoor, bravo

     (in antwoord op bierneus)
 3. kletsmajoor

  Er is een aflevering van Mythbuster waarin ze vingerafdrukscanners proberen te kraken. Het resultaat was schokkend. Een copietje van een vingerafdruk in zwat/wit of een siliconenafdruk bleek al voldoende. Zelfs de duurste scanner waarvan werd beweerd dat hij nog nooit gekraakt was ging in 5 minuten voor de bijl. Mijn conclusie was (en is) dat een vingerafdrukscanner een fopproduct is. Schijnveiligheid voor de gebruiker, omzetverhoging voor de producent en, naar we nu weten, een goudmijn voor inlichtingendiensten.

  http://en.wikipedia.org/wiki/MythBusters_%282006_season%29#Fingerprint_Lock
  http://www.youtube.com/watch?v=3Hji3kp_i9k

 4. RhodBerth

  Waarom vernachelen zoveel mensen hun tijd aan het telkens willen locken en unlocken van je telefoon, met een wachtwoord.

  Ik unlock m’n telefoon nooit met een wachtwoord.
  Het kleine risico dat iemand je telefoon steelt, en ook nog eens geinterseerd is in jouw persoonlijke bestanden rechtvaardigt nooit de rompslomp en moeite die je meerdere keren per dag moet doen om het te beveiligen.

  De meeste dieven cleanen je telefoon en verkopen ‘m door op de zwarte markt.

  Maar goed, als je die security wel wilt, lijkt zo’n vingerafdruk scanner mij een mooie oplossing. Maar goed, de mensen die zo paranoide een lock op hun toestel willen zullen wel te paranoide zijn om een vingerafdruk scanner te vertrouwen.

Reacties niet toegestaan