Pentagon werkt aan AI die gebeurtenissen dagen van tevoren kan voorspellen

De toekomst voorspellen is een gave, die ons mensen niet is gegeven. Maar robots kunnen het mogelijk wel. Het Amerikaanse leger experimenteert momenteel met een AI-netwerk dat toekomstige gebeurtenissen kan identificeren, dagen voor ze daadwerkelijk plaatsvinden.

De zogenoemde Global Information Dominance Experiments (GIDE) combineren data van een groot aantal verschillende bronnen, waaronder satellietbeelden, rapporten van veiligheidsdiensten, sensoren in het veld, radar en nog veel meer.

Het idee is om op tijd te kunnen anticiperen op de stappen van andere landen, zodat het Amerikaanse leger voorzorgsmaatregelen kan nemen in geval van oorlog of oplopende spanningen.

Drukke parkeerplaats
Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als een duikboot bijvoorbeeld voorbereidingen treft om te vertrekken of wanneer de parkeerplaats van een legerbasis veel drukker is dan anders, dan kun je aannemen dat er iets staat te gebeuren. De AI kan deze informatie alleen veel sneller verzamelen en analyseren dan mensen dat kunnen. Ook kan hij data veel meer combineren en vergelijken met een grote hoeveelheid andere gegevens.

"De data zijn er al," zegt de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Glen D. VanHerck. "Wat wij doen is die data beschikbaar maken voor AI-netwerken. Die kunnen het heel snel verwerken en doorgeven aan beleidsmakers, die er een besluit over nemen. Dit geeft ons dagen voorsprong om te reageren. Waar in het verleden een analist veel tijd nodig had om dingen te bestuderen, kan dat nu binnen enkele minuten of bijna in real-time."

Bron(nen):   Science Alert