Google moet data verwijderen als jij dat vraagt

Een individu heeft het recht op controle over zijn eigen data. Het Europees gerechtshof heeft geoordeeld dat Google de zoekresultaten van een persoon dan ook moet verwijderen, als diegene daarom vraagt. 'The right to be forgotten', wordt het ook wel genoemd. De Spanjaard Mario Costeja Gonzalez was naar de rechter gestapt. In 1998 werd zijn huis gedwongen geveild, zodat hij zijn schulden kon afbetalen. Dat gegeven circuleerde nog altijd op het internet. Als de Spanjaard zijn naam intypte op Google kwam de gedwongen verkoop bovenaan te staan. Hij wilde niet zijn hele leven met de zaak geassocieerd worden. En het Europees gerechtshof gaf hem gelijk. Google Spanje moet nu de data verwijderen. De Europese rechters meenden dat de Europese databeschermingswet burgers 'het recht geeft om vergeten te worden'. Informatie die niet adequaat is, irrelevant of niet meer belangrijk vanwege de verstreken tijd, moet worden verwijderd als een individu dat wil. De zaak is de eerste in een reeks zaken van Spaanse burgers die willen dat Google Spanje persoonlijke informatie van hen wist. Google is het niet eens met de uitspraak en noemt het een teleurstelling voor alle zoekmachines en online media in het algemeen.

Bron(nen):   The Guardian      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Het resultaat is dus dat de internet zoekmachine waardeloos wordt:
  ongeacht of gegevens beschikbaar zijn in openbare bronnen kan het
  selectief gecensureerd worden.

  Praktisch: deze Mario Costeja Gonzalez wordt nu toch door deze openbare uitspraak alsnog levenslang met zijn gedwongen verkoop geassocieerd? Of moet nu selectief iedere link van iedere zoekmachine en nieuwssite naar berichten hierover -inclusief berichten over de rechtszaak!- kapot gemaakt worden?

  • hector

   Google manipuleert de zoekresultaten nu ook al door via het algoritme ervoor te zorgen dat de eigen diensten constant bovenin de zoekresultaten vermeld staan. Beetje naief om te denken dat Google geheel eerlijk is. Het is een commercieel bedrijf met commerciele belangen.

   (in antwoord op Apekool)
  • Tegendraads

   Ik denk dat laatste.

   (in antwoord op Apekool)
  • RhodBerth

   Voortaan worden de links naar zijn gedwongen verkoop niet meer getoond, maar komen alle nieuwsartikelen over zijn rechtbankoverwinning waarop google zijn gedwongen verkoop linkjes moest verwijderen bovenaan.

   Een aangezien dat maatschappelijk relevant nieuws is krijgt hij dat niet meer weggecensureerd 😎

   (in antwoord op Apekool)
 2. Prikker

  Mwah…. het moet de links verwijderen… niet de data en dan nog onder heel bepaalde voorwaarden.

  The court decided that there were cases in which a company like Google
  should allow online users to be “forgotten” after a certain time by
  erasing links to web pages “unless there are particular reasons, such as
  the role played by the data subject in public life, justifying a
  preponderant interest of the public.”

  • Apekool

   Dat levert dus alle bedrijven een schat aan zeer persoonlijke informatie op… eerst ben je een linkje tussen de andere miljarden, nu wordt je een database record met naam & links naar specifieke data!

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Hmm.. ik moet bekennen dat ik niet precies begrijp wat je bedoelt.

    (in antwoord op Apekool)
    • RhodBerth

     gewoon negeren, complottheorie.

     (in antwoord op Prikker)
     • Apekool

      ‘tuurlijk, er worden geen grote hoeveelheden data opgeslagen, en er wordt al zeker nooit ingebroken op die databanken…

      Slaap gerust verder, dat lukt doorgaans het beste als je geen verstand van zaken hebt (of je er niet minstens in verdiept).

      (in antwoord op RhodBerth)
    • Apekool

     Om data te verwijderen moet je dat aanmelden bij de zoekmachinebouwers, vervolgens slaan zij die informatie op om het uit de zoekresultaten te kunnen filteren.

     (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan