Auto van de toekomst signaleert hartinfact van bestuurder

Ford ontwikkelt een auto die zorgt voor een veilige noodstop als de bestuurder een hartinfarct krijgt. De zitplaats van de chauffeur wordt uitgerust met gevoelige elektroden die de hartslag van de bestuurder registreren en onregelmatigheden signaleren door de kleding heen. Ook het stuur worden uitgerust met sensoren en de hoofdbewegingen worden in de gaten gehouden door een camera. Als er aanwijzingen zijn voor een mogelijke hartaanval, neemt een computer het stuur over en remt om de auto veilig tot stilstand te brengen. Als de noodstop wordt gestart, kan het systeem er ook voor zorgen dat de mobiele telefoon van de bestuurder een bericht stuurt naar de hulpdiensten en om een ambulance vraagt. Dit is niet alleen nuttig voor de bestuurder, maar het bevordert ook de veiligheid van andere weggebruikers. Het is een project van Ford's European Research and Innovation Centre in Aken en de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) van de universiteit van Aken. Aanleiding voor het ontwikkelen van het systeem is de vergrijzing, waardoor meer ouderen deelnemen aan het verkeer. Ford heeft berekend dat in 2050 30% van de Europese bevolking ouder dan 65 zal zijn. Als er meer ouderen op de weg zijn, zullen er ook meer chauffeurs met hart- en vaatziekten zijn. Een onderzoeksproject van de Europese Unie toonde aan dat mensen die lijden hart- en vaatziekten 23% meer kans hebben om betrokken te zijn bij een verkeersongeval. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die lijden aan angina pectoris 52% meer kans hebben op een aanrijding. Ford werkt al sinds 2011 aan een prototype, maar het zal waarschijnlijk nog tot 2020 duren voor auto's die met dit systeem uitgerust zijn in productie worden genomen.

Bron(nen):   The Telegraph      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Is het niet nuttiger om de auto te laten ingrijpen als de bestuurder het gas- en rempedaal door elkaar haalt? Of als het reactievermogen van de bestuurder onder het minimum zakt?

  • Windows 8

   “s het niet nuttiger om de auto te laten ingrijpen als de bestuurder het gas- en rempedaal door elkaar haalt? ” Dan komt de auto vanzelf tot stilstand hoor.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Niet als de bejaarde wil remmen maar dan op het gaspedaal trapt en een winkel of tuin o.i.d. binnenrijdt. Dat gebeurt bijna elke dag wel ergens in Nederland.

    (in antwoord op Windows 8)

Reacties niet toegestaan