IP-tracking: wie in een rijke gemeente woont, betaalt meer in online winkels

Iemand die online een vliegticket koopt, weet dat de prijs omhoog gaat naar mate er meer op het ticket wordt gezocht, maar IP-tracking gaat nog een flinke stap verder: wie langer zoekt naar een product, vanaf een duurder apparaat zoekt of vanuit een rijke buurt betaalt een hogere prijs in online winkels. Prijsdiscriminatie heet dat en het is verboden. Technieken om op die manier prijzen te manipuleren zijn al gevonden in Groot-Brittannië en de VS, schrijft Trouw. Marketingprofessor Gino Van Ossel aan de Vlaamse Vlerick Business School: 'IP-tracking kan op sluwe manieren worden gebruikt om klanten meer geld af te troggelen. Het wordt hoog tijd dat Europa afspreekt wat aanvaardbaar is en duidelijke regels opstelt; cookies kun je verwijderen of weigeren, maar een IP-adres is niet te camoufleren.'

IP-tracking is onzichtbaar in tegenstelling tot openlijke prijsdiscriminatie, zoals studentenkorting bij de kapper of kinderkorting in de trein. Online weet niemand precies hoe prijzen tot stand komen. 'Als je niet weet wat er gebeurt, kun je je er ook niet kwaad om maken of er iets tegen doen', aldus Van Ossel.

De geruchten over ip-tracking zijn ook bij de Consumentenbond bekend. 'Wij horen ze ook, maar het is moeilijk om er de vinger achter te krijgen. Bewijzen zijn er niet', zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Bron(nen):   Trouw (betaald)      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Op sites waar ze “detecteren” waar ik woon, woon ik steevast in een gemeente 30 km verderop. Daar zal denk ik de routert van de provider staan?
  In ieder geval klopt het *nooit*.
  VZIW is het ook niet mogelijk om IP aan adres te koppelen want dat weet alleen de provider en die heeft te maken met wetten over privacy en zo…..

  • Volledig

   Het is een combinatie van ip en big data. Als je je bij een aantal bedrijven online hebt ingeschreven, dan is de combinatie ip-adres en thuisadres opgeslagen. Net als vele andere kenmerken. En die data kun je op elke straathoek kopen tegenwoordig.

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Suf dat ik daar niet aan dacht.
    Zou verboden moeten worden.

    Hoe gaat het dan als ik een new ip krijg? heb tenslotten dynamic ip
    En kan ik dan het ip krijgen die de vorige keer een milionair gebruikte?

    Anyway, shoppen moet ook al via proxy dus …..

    (in antwoord op Volledig)
    • Volledig

     Dynamisch ip heb je in Nederland bijna niet. En het is een combinatie van gegevens. Dus zelfs met een wisselend ip-adres weten ze vaak wie je bent.

     (in antwoord op harrr)
  • Vogelbeest

   Exact! Ik kom steevast in 1 van de duurste dorpen van Belgie uit, terwijl ik daar alleen maar redelijk dichtbij woon.

   Mogelijke oplossing: https://www.google.dk/search?q=ip+spoofing&gws_rd=cr&ei=4IOiVOfwMoqCzAOlrIGgCw#q=hide+ip+adress

   (in antwoord op harrr)
 2. Vogelbeest

  als particulier is dat wat lastig, maar voor een organisatie als de consumentenbond zijn er toch meerdere mogelijkheden door bijvoorbeeld computers van medewerkers/sympathisanten in verschillende gebieden in te richten als proxy en via die proxy’s exact dezelfde aanvragen op nagenoeg hetzelfde tijdstip richting een server te sturen, te registreren welke als eerste ontvangen wordt en hoe de prijs reageert.

 3. jantje

  Er zijn diverse manieren om je ip adres te maskeren/faken.
  een van de vele voorbeeldsites:
  http://www.wikihow.com/Block-Your-IP-Address

 4. Simon Sturmführer

  Ach niet zo janken stelletje joden, geef eens wat meer geld uit, jullie hebben al genoeg zuinige miegers.

 5. Vomit

  Eindelijk gaat men optreden tegen prijsdiscriminatie. Mijn belastingdienst gebruikt al jaren illegale toegang tot persoonsgegevens om me maximaal geld af te troggelen. Hoog tijd dat tegen prijsdiscriminatie wordt opgetreden en er één tarief voor iedereen geldt.

Reacties niet toegestaan