Google presenteert antiverslavingsfuncties Android: “Telefoon beheerst ons leven”

Gisteravond maakte Google bekend dat er speciale antiverslavingsfuncties in de nieuwe versie van Android zijn gebouwd. Zo moeten gebruikers een betere balans vinden tussen hun smartphonegebruik en de rest van hun leven.

“Uit ons onderzoek blijkt dat 70 procent van de gebruikers een betere balans wil vinden”, zegt Google-topman Sundar Pichai. Daarom komt de techgigant bijvoorbeeld met de mogelijkheid om een tijdslimiet in te stellen, de niet-storenfunctie wordt uitgebreid en je krijgt meer inzicht in je smartphonegebruik.

Mediapsycholoog Mischa Coster legt tegen RTL Nieuws uit dat het niet gek is dat we zo verslingerd zijn geraakt aan onze mobiele telefoon. “Appjes en notificaties openen zorgt voor beloning na beloning”, zegt Coster. “Ons verlangen naar meer beloningen is heel krachtig. We hebben nooit genoeg.”

Bovendien zijn apps zo vormgegeven dat ze je altijd weer terugleiden naar je telefoon. “We kunnen daar bijna niet aan ontkomen, de notificaties, maar ook de teksten zijn erop gericht om je weer terug te leiden naar de app.” Veel mensen kiezen dan ook vroeg of laat voor een digital detox.

Dat is soms helemaal niet gemakkelijk. “Sommige mensen ervaren grote angstgevoelens tijdens het detoxen, omdat ze bang zijn dat ze dingen missen”, zegt hij. “Dat kan heel confronterend zijn. Op zo’n moment word je namelijk echt met je neus op de feiten gedrukt van hoe afhankelijk je eigenlijk bent van je telefoon en hoe erg het je leven kan beheersen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws