Eindelijk: batterij in de maak waarmee elektrische auto 1.000 kilometer rijdt

Het is hét grote euvel van de elektrische auto: je kunt er maar een paar honderd kilometer mee rijden. Dan is de accu leeg. Hetzelfde probleem heeft natuurlijk ook de smartphone, die nog steeds na een dag weer moet worden opgeladen. Noorse wetenschappers claimen nu dat ze de oplossing hebben.

De onderzoekers van het Noorse Instituut voor Energietechnologie zeggen een manier te hebben gevonden om de capaciteit van batterijen met 300 tot 500 procent te verhogen. Het zou betekenen dat laptops en telefoons voortaan dagen mee kunnen en een elektrische auto tot wel duizend kilometer zou kunnen rijden op één volle accu.

De methode behelst een combinatie van silicium en nanotechnologie. Al jaren proberen wetenschappers silicium toe te voegen aan het grafiet dat tot nu toe voor batterijen wordt gebruikt. Tot nu toe zonder resultaat. Het silicium zet namelijk zodanig uit bij het opladen dat het bij een te grote hoeveelheid barst.

Met behulp van nanotechnologie lukt het wel om zo’n microstructuur van het materiaal te ontwikkelen dat het beter bestand is tegen slijtage. “Je zou kunnen zeggen dat we de X-factor hebben gevonden waarnaar we op zoek waren. Deze vinding heeft een enorm potentieel en het is iets wat wetenschappers over de hele wereld proberen te bereiken,” aldus onderzoeksdirecteur Arve Holt van het Instituut voor Energietechnologie.

Voordat de batterijen op de markt komen, moeten ze eerst nog uitgebreider worden getest in industriële processen. Als dat allemaal goed gaat, zouden we over niet al te lange tijd dus eindelijk die verbeterde batterijen kunnen gaan gebruiken, al komt er volgens de Wall Street Journal eerst nog een generatie batterijen, die weliswaar een stuk beter is, maar nog niet zo goed als de wetenschappers nu voorspellen.

Bron(nen):   Business Insider