Krijgt iedereen binnenkort een reputatiescore van Facebook?

In de strijd tegen nepnieuws wil Facebook een score gaan geven aan gebruikers om te beoordelen of ze correct rapporteren over fake berichten.

Je hebt mensen die nieuws als nep aanmerken, omdat het inderdaad om een foutief bericht gaat, maar er zijn ook gebruikers die beweren dat iets nepnieuws is, omdat ze het ergens niet mee eens zijn. Om het onderscheid te kunnen maken, wil Facebook een soort reputatiescore gaan toekennen.

Sins 2015 kan iedereen berichten rapporteren die niet deugen, maar dat klopt niet altijd. “Het is niet ongewoon dat mensen ons vertellen dat een bericht valse informatie is puur omdat ze het niet eens zijn met het uitgangspunt van een verhaal of omdat ze een bepaalde website willen aanvallen,” aldus Facebookmedewerker Tessa Lyons.

Om het kaf van het koren te scheiden, zou Facebook gaan werken met een reputatiescore, schrijft The Washington Post. Zo vertelt Lyons: “Een van de signalen die we gebruiken, is hoe mensen omgaan met berichten. We kunnen bijvoorbeeld een zwaarder gewicht toekennen aan een rapportering van een gebruiker die in het verleden al een keer terecht een artikel als vals heeft aangeduid, dan aan iemand die klakkeloos alles als vals nieuws markeert, waaronder ook artikels die wel waar blijken te zijn.”

Facebook zelf noemt het bericht in The Washington Post misleidend en stelt dat er absoluut geen sprake is van een algemene reputatiescore. Hoe het bedrijf dan wel tot een beoordeling komt, wil het niet zeggen.

Het idee van een reputatiescore doet sterk denken aan een van de meest spraakmakende afleveringen van de duistere tech-serie Black Mirror waarin ook scores worden toegekend op sociale media. Daar loopt het helemaal verkeerd af…

 

Bron(nen):   De Morgen