Medewerkers Microsoft protesteren tegen 996-werkweken bij tech-bedrijven in China

Medewerkers van Microsoft hebben een brief gepubliceerd waarin ze sterk hun afkeur uitspreken over de Chinese werkcultuur. Ze tonen zich solidair met de tech-werknemers in het land.

De brief die op het Microsoft-platform GitHub verscheen, ging al snel viraal. De medewerkers spreken er hun afschuw uit over de gruwelijke werkweken die gewoon zijn in de Chinese tech-industrie. Op GitHub klaagden Chinese werknemers eerder over de 996-standaard die normaal is in de sector en die onlangs ook werd toegejuicht door tech-miljardair en oprichter van Alibaba, Jack Ma. De term houdt in dat je 6 dagen per week van 9 tot 9 moet werken.

De medewerkers van Microsoft riepen Chinese tech-bedrijven op om te voldoen aan de lokale arbeidswetten die voorschrijven dat werknemers niet meer dan 40 uur per week hoeven te werken met maximaal 36 uur overwerk per maand. “Deze problemen spelen ook bij Microsoft en de industrie als geheel,” klinkt het.

Het bericht op het platform heeft als titel 996.icu verwijzend naar een commentaar waarin iemand zegt dat mensen die zoveel uren maken op de intensive care terechtkomen. Gebruikers hebben nu een lijst van meer dan 150 bedrijven samengesteld die volgens hen allemaal inhumane werkcondities hebben. Daarop staan onder meer Huawei, Bytedance en Ant Financial. Het bericht werd al snel een van de hardst groeiende van GitHub ooit met meer dan 200.000 likes.

Tencent en Alibaba, die beiden op de lijst staan, hebben toegang tot het materiaal al geblokkeerd in hun browsers. In hun brief vragen de medewerkers aan Microsoft en GitHub om het forum ‘ongecensureerd’ te houden en ‘toegankelijk voor iedereen’. “De geschiedenis leert dat multinationals werknemers tegen elkaar uitspelen in een race naar de bodem door banen uit te besteden en te profiteren van zwakke arbeidswetten om zo meer winst te maken,” staat in de brief. “We moeten samenwerken over nationale grenzen heen om voor iedereen op de hele wereld werkomstandigheden veilig te stellen.”

Bron(nen):   The Guardian