Problemen voor Huawei: beveiligingslek gevonden in apparatuur voor Vodafone-netwerk

Huawei ligt al langer onder vuur vanwege de mogelijke medewerking aan spionage door de Chinese overheid. Een nieuw schandaal drijft de Chinese smartphonefabrikant verder in het nauw. In apparatuur die het bedrijf levert aan het Italiaanse Vodafone-netwerk is een ‘achterdeurtje’ ontdekt. Dat wil zeggen dat er een lek in de beveiliging zit.

Deze achterdeurtjes kunnen worden gebruikt om de communicatie via het netwerk in het geheim te volgen. Voor het eerst werden die al in 2009 ontdekt. Huawei beloofde destijds de lekken in de beveiliging op te lossen, maar in 2012 ontdekte Vodafone opnieuw een lek in de apparatuur voor het Italiaanse netwerk. Volgens Vodafone én Huawei zelf was er echter geen kwade opzet in het spel, maar ging het om veelvoorkomende ‘technische gebreken’.

Hoewel zich dit allemaal jaren geleden afspeelde en het onwaarschijnlijk is dat iemand daadwerkelijk toegang heeft gehad tot de communicatie die over het Vodafone-netwerk ging, komt het nieuws op een heel slecht moment. Huawei is bezig om in meerdere landen orders binnen te slepen om het 5G-netwerk aan te mogen leggen.

De VS lobbyt bij bondgenoten om dat tegen te gaan. Amerika is immers verwikkeld in een handelsoorlog met China. Het probeert ook landen ervan te overtuigen dat Huawei samenwerkt met de Chinese geheime dienst. Daar is overigens geen bewijs voor.

In Nederland heeft KPN al een contract afgesloten met Huawei. Ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk mag het Chinese bedrijf het 5G-netwerk aanleggen.

Bron(nen):   Bloomberg  Tweakers