Waarom je je telefoon beter niet kunt opladen op het vliegveld of in de trein

Op het vliegveld en in veel treinen zijn USB-opladers aanwezig. Reuzehandig zou je denken. Toch kun je ze beter niet gebruiken.

“Je telefoon aan een openbare USB-port hangen is te vergelijken met het vinden van een tandenborstel langs de kant van de weg en die in je mond stoppen. Je hebt geen idee wat er met het ding gebeurd is,” aldus Caleb Barlow van IBM Security.  “Vergeet niet dat die USB-uitgang data kan doorsturen.”

Je kunt veel beter een stopcontact gebruiken of een draagbare powerbank. Derde mogelijkheid is een zogenaamde juice-jack-defender. Daarmee blokkeer je alle inkomende data en gaat er enkel stroom door de kabel.

Dat de zorgen van Barlow niet overdreven zijn blijkt uit nieuwe cijfers van IBM Security. De transportsector was in 2018 de tweede meest gehackte industrie. In 2017 stond de branche nog op een tiende plaats. De expert adviseert om ver weg te blijven van opladers die zijn achtergebleven. “Een hacker kan heel eenvoudig een extra chip in een oplader stoppen met malware er in. Als je ergens dus een oplaadkabeltje ziet hangen, gebruik hem dan niet. De kabel laadt je telefoon op en tegelijkertijd wordt de hacker baas van je computer.”

Bron(nen):   Forbes