'Apple verdient zijn eigen succes niet'

Tech, AI, auto
woensdag, 12 september 2012 om 7:34
welingelichtekringen header 1
Vandaag presenteert Apple de iPhone 5 (rond zeven uur vanavond Nederlandse tijd, Wel.nl doet er verslag van). Wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het droomverhaal van Apple? Opvallend is een zeer kritisch verhaal deze week in het blad Technology Review. Daarin staat dat Apple al dat succes helemaal niet verdient. Een paar argumenten: Analisten zeggen dat Apple echt met vernieuwingen moet komen om het goede imago bij klanten te behouden. Tot nu toe betalen klanten grif meer voor Apple-telefoons en computers. Wat gebeurt er als de Samsungs van deze wereld voor minder geld even goede of zelfs betere producten gaan leveren? Zo zou de iPhone 5 er uit kunnen zien:
  • De iPhone is de 'cash cow', maar het is een product dat in vijf jaar niet echt verbeterd is. Apple blijft er wel een onevenredig hoge prijs voor vragen.
  • De iPhone verliest wereldwijd marktaandeel. De Android-phones beheersen de markt. Android groeit (68% marktaandeel), Apple krimpt (17%).
  • Apple heeft de naam heel vernieuwend te zijn maar geeft naar verhouding weinig uit aan Onderzoek & Ontwikkeling (vergeleken met Microsoft, Google en Samsung)
  • Apple loopt naar de rechter als concurrenten lastig worden in plaats van met betere producten te komen.