Wanneer gebruik je het autoknopje met de cirkelvormige pijl?

Tech
door Désirée du Roydonderdag, 22 februari 2024 om 10:01
anp 12057447
Deze knop in je auto zal je niet onbekend zijn: het autopictogram met daarin een gedraaide pijl staat voor de recirculatiestand. Hiermee kun je vieze lucht van buiten tegenhouden, maar ook tot tien procent benzine besparen bij korte ritjes.
Wanneer je door een tunnel rijdt, of langs een brandende hooibaal die net door een woedende boer in de hens is gezet, wil je de giftige gassen graag ontlopen. Dat kan door dit specifieke knopje in te drukken.
Wat weinig mensen weten, is dat deze recirculatieknop er ook voor zorgt dat de lucht in de auto sneller afkoelt op een warme zomerdag. De airco kan op een lagere stand, want hij hoeft de nieuwe hete lucht van buiten niet continu te koelen.
Zo levert dat een benzinebesparing op van tegen de tien procent op kortere ritjes, volgens de RAC (de Britse wegenwacht). “Zodra er koude lucht uit ventilatieopeningen komt, moet je alle ramen sluiten en de recirculatieknop indrukken", zegt een woordvoerder van de RAC. ”Daardoor verbruik je veel minder energie dan wanneer je steeds warme buitenlucht door het systeem laat stromen.”
Tijdens langere ritten is het beter om de recirculatiestand een deel van de tijd uit te zetten. Door een gebrek aan verse luchttoevoer neemt de hoeveelheid koolstofdioxide toe in de auto. Hier kun je vermoeid van raken, je reactiesnelheid wordt trager en het kan leiden tot concentratieproblemen.